βασικά, ΒεLovάκι

πώς πλέκουμε έναν επίπεδο κύκλο

πώς πλέκουμε έναν επίπεδο κύκλο

Ο κύκλος στο πλέξιμο με βελονάκι είναι ένα πολύ βασικό σχέδιο. Μας δίνει τη δυνατότητα να πλέξουμε από απλά σουβέρ μέχρι καλαθάκια, τσάντες, πατάκια, σκουφάκια αλλά και τα αξιολάτρευτα amigurumi. Έχει κάποιες δυσκολίες αλλά μόλις κατανοήσεις τη λογική του είναι πολύ απλό!

Θα δείξω πώς μπορούμε να πλέξουμε έναν επίπεδο κύκλο, πώς θα αποφύγουμε τις ενοχλητικές κορυφές που χαλούν το σχήμα του καθώς και πώς θα πετύχουμε μια ίσια ένωση (ραφή) που δε μετατοπίζεται προς τα δεξιά (ή τα αριστερά αν είστε αριστερόχειρες). Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε την «άσχημη» διαγώνιο που δημιουργείται και τα δημιουργήματά μας θα φαίνονται πιο όμορφα.

Έχοντας δοκιμάσει αρκετούς τρόπους, κατέληξα τελικά σε αυτόν, γιατί με αυτόν πετυχαίνω όλα τα παραπάνω. Αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε είτε όταν πλέκουμε με άριχτα γαϊτανάκια (dc), είτε με μισά ποδαράκια (htr) είτε με ποδαράκια (tr) -αν και υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές, που θα τις δούμε άλλη φορά.

πώς πλέκουμε έναν επίπεδο κύκλο

Πώς πλέκουμε τον κύκλο

Ο κύκλος πλέκεται σε γύρους
– με ένωση, δηλ. με βουβό γαϊτανάκι (sl st) στο τέλος του κάθε γύρου ή

– συνεχόμενους, δηλ. χωρίς βουβό γαϊτανάκι (sl st) στο τέλος του κάθε γύρου.

Για να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο και επίπεδο σχήμα χρειάζεται μια αύξηση πόντων σε κάθε γύρο. Έχετε υπόψη σας πως όταν πλέκουμε ίδιο αριθμό πόντων σε κάθε γύρο το αποτέλεσμα θα θυμίζει κύλινδρο. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε προσοχή στο πώς  γίνονται οι αυξήσεις. Αν το καταλάβουμε αυτό δε θα έχουμε πρόβλημα.

Υπάρχουν 2 τρόποι να ξεκινήσουμε έναν κύκλο: με αλυσίδα ή με μαγικό κύκλο (ή μαγικό δακτυλίδι – magic ring).

Ας δούμε την περίπτωση με την αλυσίδα (ch) και με ένωση:
-στις παρενθέσεις αναφέρω την ορολογία στα ελληνικά & αγγλικά UK και για το παράδειγμα χρησιμοποιώ, ενδεικτικά, ποδαράκια (πδ|tr)

-τα 3 γαϊτανάκια στην αρχή του κάθε γύρου μετράνε σαν κανονικό ποδαράκι

Αρχικά: πλέκουμε μια αλυσίδα με 4 γαϊτανάκια στον αέρα (γσα|ch). Ενώνουμε με βουβό γαϊτανάκι (βγ|sl st) στο αρχικό γαϊτανάκι (ch) για να σχηματίσουμε έναν κύκλο.

Γύρος 1: Πλέκουμε 3 γσα (ch3) [μετράει σαν ποδαράκι]. Συνεχίζουμε με 11 πδ (tr) μέσα στον κύκλο που έχουμε σχηματίσει νωρίτερα. Κλείνουμε το γύρο με βγ (sl st) στην κορυφή από τα 3 αρχικά γσα (ch3). (σύνολο πόντων: 12, επειδή μετράει και η αρχική αλυσίδα των 3 γσα)

Γύρος 2: Πλέκουμε 3 γσα (ch3). Συνεχίζουμε με 1 πδ (tr) στον ίδιο πόντο (st) και με 2 πδ (2tr) σε κάθε πόντο (κορυφή από ποδαράκι του προηγούμενου γύρου) ως το τέλος του γύρου. Κλείνουμε το γύρο με βγ (sl st) στην κορυφή από τα 3 αρχικά γσα (ch3). (σύνολο πόντων: 24)

Γύρος 3: Πλέκουμε 3 γσα (ch3). Συνεχίζουμε με 2 πδ (2tr) στον επόμενο πόντο (st). *1 πδ (tr) στον επόμενο πόντο, μετά 2 πδ (2tr) στον επόμενο* Επαναλαμβάνουμε το μοτίβο ανάμεσα στα αστεράκια ** ως το τέλος του γύρου. Τελειώνουμε με 2 πδ (2tr) στον τελευταίο πόντο. Κλείνουμε το γύρο με βγ (sl st) στην κορυφή από τα 3 αρχικά γσα (ch3). (σύνολο πόντων: 36)

πώς πλέκουμε έναν επίπεδο κύκλο - γύρος 3

Μέχρι εδώ λίγο-πολύ συμφωνούν οι περισσότερες οδηγίες για το πώς πλέκουμε τον κύκλο. Η αύξηση (inc) γίνεται προσθέτοντας από ένα ποδαράκι ανάμεσα στα σημεία όπου πλέκονται 2 ποδαράκια μαζί στον ίδιο πόντο (2πδ) (2tr), δηλ. στον 2ο γύρο έχουμε μόνο 2 ποδαράκια μαζί στον ίδιο πόντο, στον 3ο γύρο προσθέτουμε 1 ποδαράκι ανάμεσά τους, στον 4ο 2 ποδαράκια, στον 5ο 3, στον 6ο 4, κ.ο.κ. 

Η διαφορά θα φανεί από τον επόμενο γύρο, τον τέταρτο, και αφορά όλους τους ζυγούς γύρους.

Στους ζυγούς γύρους μοιράζουμε ένα σετ μονά ποδαράκια στα 2 με το που ξεκινάμε το γύρο. Όταν λέω σετ, εννοώ τα ποδαράκια που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στα 2πδ (2tr) και που φυσικά εξαρτώνται από τον γύρο στον οποίο βρισκόμαστε. Αν είμαστε δηλαδή στον 4ο γύρο, που το σετ του είναι 2 μονά ποδαράκια ανάμεσα σε 2πδ (2tr), μοιράζουμε τα 2 μονά ποδαράκια ως εξής: με το 1 ποδαράκι (που θα είναι τα 3 αρχικά γσα) ξεκινάμε το γύρο και με το άλλο ποδαράκι τελειώνουμε το γύρο.  Άλλο παράδειγμα: στον 6ο γύρο πρέπει να έχουμε 4 μονά ποδαράκια ανάμεσα στα 2πδ (2tr). Το μισό τους είναι 2, οπότε ξεκινάμε με 2 μονά ποδαράκια (όπου το ένα θα είναι τα 3γσα) και συνεχίζουμε με το διπλό ποδαράκι.  Το άλλα μονά ποδαράκια αυτού του σετ τα προσθέτουμε στο τέλος. Με αυτόν τον τρόπο, εναλλάσσοντας δηλαδή τους γύρους (μονοί-ζυγοί), αποφεύγουμε να τοποθετούμε όλα τα 2πδ (2tr) πάνω από τα αντίστοιχά τους στον προηγούμενο γύρο και κατά συνέπεια τη δημιουργία κορυφών που «χαλούν» το περίγραμμα του κύκλου.

Συνεχίζουμε:

Γύρος 4: Πλέκουμε 3 γσα (ch3). Συνεχίζουμε με 2 πδ (2tr) στον επόμενο πόντο (st). *από 1 πδ σε καθέναν από τους επόμενους 2 πόντους, μετά 2 πδ στον επόμενο* Επαναλαμβάνουμε το μοτίβο ανάμεσα στα ** ως το τέλος του γύρου. Τελειώνουμε με μονό πδ (tr) στον τελευταίο πόντο. Κλείνουμε το γύρο με βγ (sl st) στην κορυφή από τα 3 αρχικά γσα (ch3). (σύνολο πόντων: 48)

πώς πλέκουμε έναν επίπεδο κύκλο - γύρος 4

Γύρος 5: Πλέκουμε 3 γσα (ch3). Συνεχίζουμε με 1 πδ (tr) σε καθέναν από τους επόμενους 2 πόντους (st). *2 πδ στον επόμενο πόντο, μετά από 1 πδ σε καθέναν από τους επόμενους 3 πόντους* Επαναλαμβάνουμε το μοτίβο ανάμεσα στα ** ως το τέλος του γύρου. Τελειώνουμε με 2 πδ (2tr) στον τελευταίο πόντο. Κλείνουμε το γύρο με βγ (sl st) στην κορυφή από τα 3 αρχικά γσα (ch3). (σύνολο πόντων: 60)

πώς πλέκουμε έναν επίπεδο κύκλο - γύρος 5

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας δηλαδή από 1 μονό ποδαράκι ανάμεσα στα 2πδ (2tr). * Προσέχουμε πώς ξεκινάμε τους ζυγούς γύρους. 

Γύρος 6ος: 3γσα | 1 μονό πδ στον επόμενο πόντο | 2πδ στον επόμενο | *4 μονά πδ σε καθέναν από τους επόμενους 4 πόντους | 2πδ στον επόμενο* |επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου | τελειώνουμε με 2 μονά πδ στους τελευταίους 2 πόντους | βγ στην κορυφή από τα αρχικά 3γσα | (σύνολο πόντων: 72)

πώς πλέκουμε έναν επίπεδο κύκλο - γύρος 6

Για να κάνουμε τους επόμενους μονούς γύρους, ακολουθούμε τις οδηγίες του 5ου προσθέτοντας κάθε φορά από 1 ποδαράκι ανάμεσα στα 2πδ (2tr).

πώς πλέκουμε έναν επίπεδο κύκλο

Τι μπορούμε να συμπεράνουμε

– Βλέπουμε πως σε κάθε γύρο ο αριθμός των πόντων (st) αυξάνεται κατά 12 (όπως φαίνεται και στις παρενθέσεις). Ισούται δηλαδή με τα αρχικά ποδαράκια που πλέξαμε μέσα στον κύκλο (αν είχαμε πλέξει αρχικά 6 ποδαράκια, η αύξηση σε κάθε γύρο θα ήταν +6).

– Ο αριθμός των γύρων (2ος, 3ος, κλπ) x τα αρχικά ποδαράκια (μαζί με τα αρχικά 3γσα) του 1ου γύρου μας δίνουν τον απαιτούμενο αριθμό από ποδαράκια στον αντίστοιχο γύρο (για έλεγχο).

– Μπορούμε να αποφύγουμε κορυφές στον κύκλο μας, που θα τον κάνουν να μοιάζει με εξάγωνο/ οκτάγωνο κλπ, μεταθέτοντας τα 2πδ (2tr) των ζυγών γύρων ώστε να μη βρίσκονται πάνω από τα αντίστοιχά τους στον προηγούμενο γύρο.

– Τους μονούς γύρους τους πλέκουμε κανονικά.

– Τα αρχικά 3 γαϊτανάκια στον αέρα μετρούν σαν ποδαράκι και τα λαμβάνουμε υπόψη μας όταν μετράμε τα μονά ποδαράκια ανάμεσα στα 2πδ (2tr) (το σετ που λέω).

Τι πρέπει να προσέξουμε

– ομοιόμορφη αύξηση (inc) για ομοιόμορφο σχήμα

Για να πετύχουμε έναν επίπεδο κύκλο είναι σημαντικό η αύξηση να γίνεται ομοιόμορφα. Δεν προσθέτουμε δηλ. τους πόντους  όπου θέλουμε. Πρέπει να μετράμε για να τους βάζουμε στο σωστό σημείο.

– για ίσια ένωση

Ο τρόπος αυτός θα μας δώσει επίσης μια ίσια ένωση, δηλ. η αρχή του κάθε γύρου θα βρίσκεται ακριβώς πάνω από αυτήν του προηγούμενου γύρου. Με άλλα λόγια, δε θα μετατοπίζεται προς τα δεξιά ή αριστερά.

– ο τρόπος που πλέκουμε

Μπορεί να πλέκουμε σφιχτά ή χαλαρά (όχι υπερβολικά), πρέπει όμως να προσέξουμε να πλέκουμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αν δηλαδή έναν γύρο τον πλέκουμε σφιχτά και κάποιον άλλον χαλαρά, το αποτέλεσμα δε θα μας ικανοποιήσει.

– το πάχος από το βελονάκι μας

Προσέχουμε το βελονάκι που θα χρησιμοποιήσουμε σε σχέση με το μαλλί|νήμα μας. Αν το βελονάκι έχει μικρότερο πάχος από αυτό που θα έπρεπε (συνήθως αναφέρεται στην ετικέτα του μαλλιού), ο κύκλος θα βγει κυλινδρικός, αν έχει μεγαλύτερο πάχος, θα βγει πλαδαρός.

– έλεγχος
Ένας έλεγχος δε βλάπτει ποτέ, αν θέλουμε να αποφύγουμε λάθη.

Μέτρημα: μπορούμε να μετράμε τους πόντους με τη σειρά (δηλ. 1, 2, 3, …) αλλά καμιά φορά αυτό μπορεί να μας μπερδέψει, ειδικά όταν έχουμε προχωρήσει τη δουλειά μας και οι πόντοι είναι πολλοί. Εμένα με βοηθάει να μετράω με υποσύνολα αναλόγως το γύρο στον οποίο βρίσκομαι:  πχ. στον 5ο γύρο έχει ένα σετ από 3 μονά ποδαράκια και 2πδ μαζί,  δηλ. > 3+2 = 5 (όσο και ο αριθμός του γύρου), οπότε στον 5ο γύρο μετράω σε πεντάδες, στον 6ο σε εξάδες κτλ.

Τέλος γύρου: προσέχουμε να τελειώνουμε το γύρο όπως πρέπει. Αν δηλαδή θα έπρεπε να τελειώνουμε με 2πδ και εμείς έχουμε να πλέξουμε 1 πδ, τότε κάπου στο γύρο μας έχουμε κάνει κάποιο λαθάκι και καλό είναι να το διορθώσουμε τώρα που το προσέξαμε.

– δεν πειράζει

να μας ξεφύγει και κάποιος πόντος. Αν δεν το εντοπίσαμε εγκαίρως και το ανακαλύψαμε μετά από αρκετούς γύρους δε χρειάζεται να ξυλώσουμε όλη τη δουλειά μας. Θα τον προσθέσουμε μόλις το ανακαλύψουμε ώστε το τελικό σύνολο των πόντων αυτού του γύρου να είναι αυτός που πρέπει, δηλ.: σύνολο πόντων 1ου γύρου x αριθμός γύρου

*Αν και είχα σκοπό να γράψω έναν συνοπτικό οδηγό, τελικά χρειάστηκε κάτι παραπάνω για να είναι αρκετά αναλυτικός. Ελπίζω ωστόσο, αυτά που περιγράφω να σας φανούν χρήσιμα και κατανοητά. Και αν χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση ή έχετε κάποια ερώτηση, εδώ είμαι…

πώς πλέκουμε έναν επίπεδο κύκλο

6 Comments

  1. Μαρια says

    Καλησπέρα
    Θα πω ένα ευχαριστώ , έψαχνα να βρω πως να πλέκω κύκλο, δεν γνωρίζω γιατί , αλλά μόνο από την δική σας περιγραφή το κατάλαβα

    • iwanna says

      Γεια σας! Πόσο χαίρομαι που σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο, ευχαριστώ πολύ!:)

  2. ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΛ says

    Όσον αφορά τις αυξησεις(για να μη κάνει εξάγωνο – οκτάγωνο) ακολουθούμε την ίδια τακτική στους ζυγούς γύρους κ για τα αριχτα?
    Ευχαριστώ πολύ!!!

    • iwanna says

      Ναι, χρησιμοποιούμε την ίδια τακτική και με τα άριχτα γαϊτανάκια και με τα μισά ποδαράκια. Προσέχουμε όμως στην αρχή: στα άριχτα κάνουμε πρώτα 1 γαϊτανάκι στον αέρα και μετά 1 άριχτο στον ίδιο πόντο, στα δε μισά ποδαράκια κάνουμε 2 γαϊτανάκια (αντί για τα 3 που κάνουμε στα ποδαράκια).

  3. Αφροδίτη says

    Καλησπέρα σας εν έτη 2021. Συγχαρητήρια! Εμένα είναι χοντρό το βελονάκι κι έτσι πλαδαρωνει. Δεν έχω όμως άλλα υλικά … (Αρχάρια 😋) Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω να το σώσω με αυτά που έχω?
    Στόχος μου είναι ένα στρογγυλό κουβερλι.. θα συνεχίσω όσο πάρουν τα υλικά μου .. δεν ξέρω άμα ένα κουβερλι του πάει να είναι πλαδαρουτσικο..

    • iwanna says

      Γεια σας και καλή χρονιά! Σας ευχαριστώ για το σχόλιο, χαίρομαι πολύ που είστε εδώ 🙂 Φοβάμαι πως θα σας στενοχωρήσω αλλά είναι πολύ σημαντική η σχέση του νήματος με το αντίστοιχο βελονάκι. Στην ετικέτα κάθε νήματος αναγράφεται συνήθως και το προτεινόμενο μέγεθος από το βελονάκι και, εκτός από τα κουκλάκια όπου μπορούμε να παίξουμε με 1 μέγεθος πάνω κάτω, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα προτεινόμενα μεγέθη για να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, προσέξτε με τα υπόλοιπα νήματα που θα χρησιμοποιήσετε, είναι σημαντικό, όταν χρησιμοποιούμε διαφορετικά νήματα στο ίδιο πρότζεκτ, να έχουν και τα ίδια χαρακτηριστικά (πάχος, βάρος, κλπ) – ακόμα καλύτερα, να είναι και από την ίδια εταιρεία. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλό πλέξιμο 🙂

Comments are closed.