ΒεLovάκι, Πάσχα, σχέδια

πασχαλινό καλαθάκι πλεκτό με μοτίβο κουνελάκι

πασχαλινό καλαθάκι με μοτίβο κουνελάκι

Το πόσο μου αρέσουν τα καλαθάκια σας το είχα περιγράψει στο πώς πλέκουμε καλαθάκια με βελονάκι. Τώρα που μπήκαμε στην Άνοιξη και έχει ανέβει η διάθεση, πλησιάζει και το Πάσχα, σκέφτηκα να δοκιμάσουμε να πλέξουμε ένα πασχαλινό καλαθάκι.

Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το πασχαλινό καλαθάκι; Ουσιαστικά, τίποτα. Είναι ένα απλό καλαθάκι με χαρούμενα χρώματα και ένα πασχαλινό μοτίβο. Ας πούμε ένα κουνελάκι, που μου αρέσει πολύ και το έχω συνδυάσει με το Πάσχα από τα παιδικά μου χρόνια!

Αυτό που είναι ιδιαίτερο, είναι ο τρόπος που θα πλέξουμε αυτό το πασχαλινό καλαθάκι

Πρόσφατα έπεσα πάνω στην τεχνοτροπία tapestry (μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο αλλά και στο pinterest board μου: crochet – tapestry). Με αυτήν τη μέθοδο μπορούμε εύκολα να κάνουμε τα δικά μας σχέδια-μοτίβα και να τα εντάξουμε στο πλέξιμό μας – θα μοιάζουν λίγο με υφαντά. Αυτό που ενδεχομένως μας δυσκολέψει, είναι το γεγονός πως πλέκουμε με 2 (ή και παραπάνω) νήματα. Μπορεί αυτό τώρα να ακούγεται λίγο περίπλοκο, ωστόσο, με λίγη εξάσκηση, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Και αξίζει τον κόπο, γιατί σκεφτείτε μόνο πόσα μοτίβα μπορούμε να φτιάξουμε: καρδούλες, αστέρια, πουλιά, τάρανδους και χιονονιφάδες για τα Χριστούγεννα – ό,τι βάλει η φαντασία μας, γίνεται!

Μπορούμε να σχεδιάσουμε τα δικά μας μοτίβα σε χαρτί (βοηθάει το καρέ) ή να τα βρούμε στο διαδίκτυο.

Για το πασχαλινό καλαθάκι που θα πλέξουμε σήμερα, έχω σχεδιάσει αυτό το μοτίβο-κουνελάκι, όπου κάθε x αντιστοιχεί σε 1 αργ:

Τι θα χρειαστούμε:

– μαλλάκι σε 2 χρώματα (εδώ χρησιμοποίησα μακραμέ). Προσέχουμε να έχουν το ίδιο πάχος!

– αντίστοιχο βελονάκι (εδώ 4αρι)

– stitch marker ή κλωστούλα

– ψαλιδάκι

– βελόνα κεντήματος με μεγάλη οπή (να χωράει το νήμα μας)

Τι να έχουμε υπόψη μας [επεξηγήσεις]:

– θα πλέξουμε το πασχαλινό καλαθάκι σε συνεχόμενους γύρους, για να αποφύγουμε τις ενώσεις

– θα πλέξουμε με άρριχτα γαϊτανάκια (αργ ή sc σε US ορολογία)

– τα αργ έχουν την τάση να μετατοπίζονται προς τα δεξιά ή αριστερά (αναλόγως ποιο χέρι χρησιμοποιούμε). Για να το αποφύγουμε αυτό, ώστε το μοτίβο μας να φαίνεται σωστά & ωραίο:

1) θα πλέκουμε μόνο στις πίσω θηλιές κάθε πόντου (τουλάχιστον για τις πλευρές του καλαθιού). *Δε δίνει το απολύτως τέλειο αποτέλεσμα, αλλά είναι ένας εύκολος τρόπος να βελτιώσουμε τη μετατόπιση του σχεδίου. 

2) θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε με το βελονάκι για 2η φορά το νήμα, όταν πλέκουμε αργ (πάλι για τις πλευρές του καλαθιού). Δηλαδή: περνάμε το βελονάκι στην πίσω θηλιά του πόντου, παίρνουμε νήμα, το περνάμε μέσα από τη θηλιά. Τώρα στρέφουμε το βελονάκι και παίρνουμε το νήμα από πάνω αντί για από κάτω (για να το περάσουμε μέσα από τις 2 θηλιές που βρίσκονται στο βελονάκι). [Αυτός ο τρόπος λέγεται και modified single crochet (MSC) αν θέλετε να το ψάξετε περισσότερο.] Δείτε και τη φωτογραφία:

– θα πλέκουμε με 2 νήματα, που σημαίνει πως:

1) όταν ξεκινήσουμε το νέο χρώμα/νήμα, θα το κουβαλάμε μαζί μας, κρύβοντάς το μέσα στα αργ, μέχρι να τελειώσουμε το μοτίβο. Θα περνάμε δηλαδή το βελονάκι μας, όταν το βάζουμε στην πίσω θηλιά, κάτω από το νήμα που δε χρησιμοποιούμε εκείνη τη στιγμή, ενώ για τη 2η φορά που θα πάρουμε νήμα, θα περνάμε το βελονάκι μας πάνω από το νήμα (που δε χρησιμοποιούμε εκείνη τη στιγμή):

2) για να μην κρέμεται το 2ο νήμα και φαίνεται από την μέσα πλευρά του καλαθιού, προσέχουμε να μην ξεχνάμε να πλέκουμε γύρω από αυτό:

3) για να μη φαίνεται το 2ο νήμα μέσα από τις θηλιές του πλεκτού μας στην μπροστινή όψη (αριστερά στη φωτογραφία),πώς πλέκουμε πασχαλινό καλαθάκι - tutorialή στην περίπτωση που βλέπουμε πως είναι πολύ χαλαρό στην πίσω πλευρά και φαίνεται έντονα, το τραβάμε απαλά μετά από 5-6 πόντους ή μετά από κάθε πόντο το τραβάμε απαλά προς τα κάτω. Προσέχουμε να μην το τραβήξουμε πολύ για να μη χαλάσουμε το σχήμα του καλαθιού:

4) επειδή πλέκουμε με 2 νήματα, τα μαλλάκια κάποια στιγμή θα μπερδευτούν, κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εκνευριστικό. Βοηθάει, αν ακριβώς πριν την αλλαγή του χρώματος, αλλάζουμε τη θέση τους, προσέχοντας το νέο νήμα να βρίσκεται πάνω από το προηγούμενο χωρίς να μπερδεύονται

– αλλάζουμε το χρώμα ως εξής:

πλέκουμε ένα αργ, αλλά όταν παίρνουμε για 2η φορά νήμα, παίρνουμε το νέο χρώμα:

Ετοιμαζόμαστε να πάρουμε για 2η φορά νήμα, αλλά αντί να πάρουμε αυτό με το οποίο ξεκινήσαμε το αργ (αριστερά) παίρνουμε το νέο νήμα (μέση) για να ολοκληρώσουμε το αργ.

– όταν τελειώσουμε με το μοτίβο, συνεχίζουμε να κουβαλάμε το δεύτερο νήμα (αυτό δηλαδή με το οποίο κάναμε το σχέδιο) για άλλους 5-6 πόντους και μετά το κόβουμε και το αφήνουμε:

– η πιο σημαντική σειρά είναι η σειρά όπου ξεκινάμε το μοτίβο. Μετά μπορούμε να πλέξουμε και χωρίς μέτρημα ακολουθώντας το μοτίβο με το κουνελάκι

Επεξηγήσεις για το tutorial:

– το πασχαλινό καλαθάκι που θα πλέξουμε με το παρακάτω tutorial, έχει το σχέδιο 2 φορές (μπρος – πίσω). Αν το θέλετε μόνο 1 φορά, απλώς αγνοήστε την αναφορά στο 2ο σχέδιο και συνεχίστε να πλέκετε με το κυρίαρχο χρώμα που έχετε επιλέξει

– για να μην επαναλαμβάνομαι συνέχεια στο tutorial, όταν γράφει: στον … (πόντο) αλλάζουμε χρώμα, εννοείται πως, στον … πόντο ξεκινάμε 1 αργ, αλλά όταν είναι να πάρουμε για 2η φορά το νήμα, παίρνουμε το καινούργιο

– οι αριθμοί που βρίσκονται μέσα σε (), δηλώνουν το συνολικό αριθμό των πόντων του γύρου

– όταν στο tutorial λέει επανάληψη ** …, εννοεί πως επαναλαμβάνουμε ό,τι υπάρχει γραμμένο ανάμεσα στους **

– όπως ανέφερα παραπάνω, πλέκουμε το καλαθάκι μας στις πίσω θηλιές των αργ, τουλάχιστον όταν πλέκουμε τις πλευρές του. Μπορούμε όμως να πλέξουμε με αυτόν τον τρόπο και τη βάση του καλαθιού (όπως το έχω και στο tutorial), κάτι που, μετά από διάφορους πειραματισμούς, μάλλον το προτιμώ. Δείτε τη διαφορά στο πώς στέκονται και αποφασίστε τι σας αρέσει ή βολεύει περισσότερο:

Πασχαλινό καλαθάκι με μοτίβο κουνελάκι:

– διαστάσεις που έχει το πασχαλινό καλαθάκι: διάμετρος περίπου 10 εκ | ύψος περίπου 10 εκ

Βάση

– πλέκουμε στις πίσω θηλιές των αργ (από το 2ο γύρο και μετά)

– πλέκουμε κανονικά, (δηλαδή από κάτω)

Γύρος 1ος:

Σε μαγικό κύκλο πλέκουμε 6 αργ

Γύρος 2ος:

Από 2 αργ σε κάθε πόντο (σύνολο πόντων 12). Δεν ξεχνάμε το δείκτη μας!

Γύρος 3ος:

*1 αργ | 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου (18)

Γύρος 4ος: 

1 αργ | 2 αργ στον επόμενο πόντο | *από 1 αργ στους επόμενους 2 πόντους | 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου | 1 αργ στον τελευταίο πόντο (24)

Γύρος 5ος:

*από 1 αργ στους πρώτους 3 πόντους | 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου (30)

Γύρος 6ος:

από 1 αργ στους πρώτους 2 πόντους | 2 αργ στον επόμενο πόντο | *από 1 αργ στους επόμενους 4 πόντους | 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου | από 1 αργ στους τελευταίους 2 πόντους (36)

Γύρος 7ος:

*από 1 αργ στους πρώτους 5 πόντους | 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου (42)

Γύρος 8ος:

από 1 αργ στους πρώτους 3 πόντους | 2 αργ στον επόμενο πόντο | *από 1 αργ στους επόμενους 6 πόντους | 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου | από 1 αργ στους τελευταίους 3 πόντους (48)

Γύρος 9ος:

*από 1 αργ στους πρώτους 7 πόντους | 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου (54)

Γύρος 10ος:

από 1 αργ στους πρώτους 4 πόντους | 2 αργ στον επόμενο πόντο | *από 1 αργ στους επόμενους 8 πόντους | 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου | από 1 αργ στους τελευταίους 4 πόντους (60)

Πλευρά

– συνεχίζουμε να πλέκουμε στις πίσω θηλιές των αργ, απλώς σταματάμε τις αυξήσεις

– αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε με το βελονάκι το νήμα (δηλαδή από πάνω)

Γύρος 11ος:

από 1 αργ σε κάθε πόντο (60)

Γύρος 12ος: *σε αυτόν το γύρο ξεκινάμε το μοτίβο

Από 1 αργ στους πρώτους 13 πόντους. Στον 13ο, αλλάζουμε χρώμα. [*Τραβάμε απαλά το αρχικό νήμα και το κρατάμε σταθερά στη θέση του μέχρι να τελειώσουμε αυτό το αργ.] Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 5 πόντους [*Δεν ξεχνάμε να πλέκουμε γύρω από το αρχικό νήμα!] Στον 5ο, αλλάζουμε χρώμα. Από 1 αργ στους επόμενους 25 πόντους. Στον 25ο αλλάζουμε χρώμα και πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 5 πόντους. Στον 5ο αλλάζουμε χρώμα. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 12 πόντους, βάζουμε το δείκτη μας. (60)

* Σημαντικό: προσέχουμε να κρατάμε το νήμα που δε χρησιμοποιούμε σε οριζόντια θέση πίσω από το πλεκτό μας! Να μη βρίσκεται δηλαδή πάνω από το αργ, γιατί έτσι μπορεί να φαίνεται. Επίσης, αν βλέπουμε το νήμα που κουβαλάμε μαζί μας να είναι πολύ χαλαρό και να φαίνεται έντονα στην πίσω πλευρά, το τραβάμε απαλά μετά από 5-6 πόντους ή μετά από κάθε πόντο τραβάμε απαλά προς τα κάτω:

Γύρος 13ος – 16ος:

Από 1 αργ στους πρώτους 12 πόντους. Στον 12ο, αλλάζουμε χρώμα. Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 7 πόντους. Στον 7ο, αλλάζουμε χρώμα. Από 1 αργ στους επόμενους 23 πόντους. Στον 23ο αλλάζουμε χρώμα και πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 7 πόντους. Στον 7ο αλλάζουμε χρώμα. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 11 πόντους. (60)

Γύρος 17ος: (όπως γύρος 12ος)

Από 1 αργ στους πρώτους 13 πόντους. Στον 13ο, αλλάζουμε χρώμα. Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 5 πόντους. Στον 5ο, αλλάζουμε χρώμα. Από 1 αργ στους επόμενους 25 πόντους. Στον 25ο αλλάζουμε χρώμα και πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 5 πόντους. Στον 5ο αλλάζουμε χρώμα. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 12 πόντους. (60)

Γύρος 18ος:

Από 1 αργ στους πρώτους 14 πόντους. Στον 14ο, αλλάζουμε χρώμα. Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους. Στον 3ο, αλλάζουμε χρώμα. Από 1 αργ στους επόμενους 27 πόντους. Στον 27ο αλλάζουμε χρώμα και πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους. Στον 3ο αλλάζουμε χρώμα. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 13 πόντους. (60)

Γύρος 19ος – 21ος: (όπως γύρος 12ος & 17ος)

Από 1 αργ στους πρώτους 13 πόντους. Στον 13ο, αλλάζουμε χρώμα. Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 5 πόντους. Στον 5ο, αλλάζουμε χρώμα. Από 1 αργ στους επόμενους 25 πόντους. Στον 25ο αλλάζουμε χρώμα και πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 5 πόντους. Στον 5ο αλλάζουμε χρώμα. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 12 πόντους. (60)

Γύρος 22ος: (όπως γύρος 18ος)

Από 1 αργ στους πρώτους 14 πόντους. Στον 14ο, αλλάζουμε χρώμα. Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους. Στον 3ο, αλλάζουμε χρώμα. Από 1 αργ στους επόμενους 27 πόντους. Στον 27ο αλλάζουμε χρώμα και πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους. Στον 3ο αλλάζουμε χρώμα. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 13 πόντους. (60)

Γύρος 23ος: 

Από 1 αργ στους πρώτους 14 πόντους. Στον 14ο, αλλάζουμε χρώμα. *Με το νέο νήμα πλέκουμε 1 αργ και αλλάζουμε χρώμα*. Επανάληψη ** 2 φορές. Από 1 αργ στους επόμενους 27 πόντους. Στον 27ο αλλάζουμε χρώμα. *Με το νέο νήμα πλέκουμε 1 αργ και αλλάζουμε χρώμα*. Επανάληψη ** 2 φορές. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 13 πόντους. (60)

Γύρος 24ος: 

Από 1 αργ στους πρώτους 13 πόντους. Στον 13ο, αλλάζουμε χρώμα. *Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 2 πόντους. Στον 2ο, αλλάζουμε χρώμα*. 1 αργ στον επόμενο πόντο, αλλάζουμε χρώμα.  Επανάληψη ** 1 φορά. Από 1 αργ στους επόμενους 25 πόντους. Στον 25ο αλλάζουμε χρώμα. *Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 2 πόντους. Στον 2ο αλλάζουμε χρώμα*. 1 αργ στον επόμενο πόντο, αλλάζουμε χρώμα. Επανάληψη ** 1 φορά. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 12 πόντους. (60)

Γύρος 25ος: 

Από 1 αργ στους πρώτους 12 πόντους. Στον 12ο, αλλάζουμε χρώμα. *Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους. Στον 3ο, αλλάζουμε χρώμα*. 1 αργ στον επόμενο πόντο, αλλάζουμε χρώμα.  Επανάληψη ** 1 φορά. Από 1 αργ στους επόμενους 23 πόντους. Στον 23ο αλλάζουμε χρώμα. *Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους. Στον 3ο αλλάζουμε χρώμα*. 1 αργ στον επόμενο πόντο, αλλάζουμε χρώμα. Επανάληψη ** 1 φορά. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 11 πόντους. (60)

Γύρος 26ος: 

Από 1 αργ στους πρώτους 11 πόντους. Στον 11ο, αλλάζουμε χρώμα. *Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους. Στον 3ο, αλλάζουμε χρώμα*. Από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους, στον 3ο αλλάζουμε χρώμα.  Επανάληψη ** 1 φορά. Από 1 αργ στους επόμενους 21 πόντους. Στον 21ο αλλάζουμε χρώμα. *Με το νέο νήμα πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους. Στον 3ο αλλάζουμε χρώμα*. Από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους, στον 3ο αλλάζουμε χρώμα. Επανάληψη ** 1 φορά. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 10 πόντους. (60)

Γύρος 27ος: *εδώ τελειώνουμε το μοτίβο

Από 1 αργ στους πρώτους 12 πόντους. Στον 12ο, αλλάζουμε χρώμα. *Με το νέο νήμα πλέκουμε 1 αργ στον επόμενο πόντο, αλλάζουμε χρώμα*. Από 1 αργ στους επόμενους 5 πόντους, στον 5ο αλλάζουμε χρώμα.  Επανάληψη ** 1 φορά. Από 1 αργ στους επόμενους 23 πόντους. Στον 23ο αλλάζουμε χρώμα. *Με το νέο νήμα πλέκουμε 1 αργ στον επόμενο πόντο, αλλάζουμε χρώμα*. Από 1 αργ στους επόμενους 5 πόντους, στον 5ο αλλάζουμε χρώμα. Επανάληψη ** 1 φορά. Πλέκουμε από 1 αργ στους επόμενους 11 πόντους. (60)

*Αφού τελειώσουμε με το μοτίβο, κουβαλάμε μαζί μας το νήμα με το οποίο πλέξαμε το σχέδιο για άλλους 5 πόντους και μετά το κόβουμε. Συνεχίζουμε να πλέκουμε με το κυρίαρχο χρώμα μας, πάντα μέσα από τις πίσω θηλιές και παίρνοντας το νήμα από πάνω (με το βελονάκι).

Γύρος 28ος: 

Από 1 αργ σε κάθε πόντο του γύρου (60)

Τελείωμα:

Από 1 βουβό γαϊτανάκι (βγ) σε κάθε πόντο του γύρου. (60) Μπορούμε να τα πλέξουμε είτε μόνο στις πίσω θηλιές είτε μέσα από τις 2 θηλιές κάθε πόντου (δείτε τη διαφορά στην παρακάτω φωτογραφία και διαλέξτε ποιος τρόπος σας αρέσει περισσότερο):

Κόβουμε το νήμα και ασφαλίζουμε όλα τα νήματα που κρέμονται. Αν χρησιμοποιήσαμε μακραμέ, καίμε λίγο τις άκρες και τις κολλάμε στην επιφάνεια.

Ωστόσο, όσον αφορά την άκρη του χρώματος του μοτίβου, εκεί που ξεκινήσαμε, καλό θα ήταν να την περάσουμε πρώτα με βελόνα (ή με το βελονάκι) μέσα από κάποιες θηλιές, τραβώντας την συγχρόνως απαλά και μετά να την κάψουμε.

Έτοιμο το πασχαλινό καλαθάκι μας και ελπίζω να το χαρείτε!

Και φυσικά μπορούμε να πειραματιστούμε με τα χρώματα και να φτιάξουμε κι άλλα πολλά, να τα γεμίσουμε με καλούδια και να τα κάνουμε δωράκι!

Καλό πλέξιμο και καλό Πάσχα να έχουμε 😉

* Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και ξοδεύω πολύ χρόνο και κόπο για να μπορέσω να το μοιραστώ μαζί σας όσο γίνεται πιο αναλυτικά και με πολλές φωτογραφίες. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να προσθέσω, πως:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή και να αναδημοσιεύσετε αυτό το πατρόν με σχετική αναφορά στην πηγή τόσο λεκτικά όσο και με σύνδεσμο στην παρούσα ανάρτηση. Μπορείτε να πουλήσετε το καλαθάκι που πλέξατε με αυτό το πατρόν, εφόσον δεν γίνεται μαζική αναπαραγωγή. Δεν μπορείτε να πουλήσετε αυτό το πατρόν.

Σας ευχαριστώ που σέβεστε τη δουλειά μου 🙂

2 Comments

  1. Μαρια says

    Φοβερές οδηγίες μπράβο για τον κόπο σου!!!Τελειο σχέδιο για το Πάσχα!!!Δυστηχως δεν είμαι καθόλου καλή στο θέμα αντίληψης(εννοώ να διαβάζω οδηγίες και να εκτελώ το σχέδιο)είμαι κυρίως του ακουστικού πχYouTube!!!Πολυ ωραιο οργανωμένο μπλογκ 👏🏻👏🏻

    • iwanna says

      Ωωω, σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια <3

Comments are closed.