ΒεLovάκι, σχέδια

χριστουγεννιάτικα δεντράκια με βελονάκι

χριστουγεννιάτικα δεντράκια με βελονάκι

Το σημερινό άρθρο για το πώς να πλέξουμε χριστουγεννιάτικα δεντράκια με βελονάκι έχει μια προϊστορία που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και οφείλει την ύπαρξή του σε ένα ξωτικό! Ναι, καλά ακούσατε, σε ένα ξωτικό που το λένε Λία!

Αν και τα Χριστούγεννα είναι πια πολύ κοντά και ενδεχομένως οι περισσότεροι έχουν τελειώσει πια με τα του στολισμού, οφείλω να ομολογήσω πως έμεινα λίγο πίσω φέτος. Και αυτό γιατί αφοσιώθηκα σε κάτι που δεν το έχω ξανακάνει: φέτος δήλωσα συμμετοχή για πρώτη φορά στο secretcrafter, μια (μυστική) ανταλλαγή χειροποίητων δώρων, υλικών χειροτεχνίας, γλυκών και κάρτας, συσκευασμένα όλα σε ένα πακετάκι, που το οργανώνει εδώ και πέντε χρόνια το inmyc.

Χαλάλι λοιπόν που έμεινα πίσω, γιατί πολύ απόλαυσα την όλη διαδικασία καθώς και την παραλαβή του πακέτου μου από το δικό μου μυστικό ξωτικό! Η διοργάνωση ήταν τέλεια – και να σκεφτείτε πως συμμετείχαν πάνω από 200 ξωτικά που έστελναν δωράκια σε όλη την Ελλάδα! Αν δεν το έχετε υπόψη σας, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε! Σκέτη χαρά! Και όταν τελειώσει η ανταλλαγή δώρων ξεκινάει η δεύτερη φάση, όπου με τα υλικά χειροτεχνίας που μας έστειλε το ξωτικό μας, δημιουργούμε νέες κατασκευές.

χριστουγεννιάτικα δεντράκια με βελονάκι

τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια που έφτιαξα με τα μαλλάκια που μου έστειλε το μυστικό μου ξωτικό

Και κάπου εδώ είναι που εμπνεύστηκα να γράψω το σημερινό άρθρο: καθώς έπλεξα χριστουγεννιάτικα δεντράκια με τα μαλλάκια που μου έστειλε το ξωτικό μου (να είναι καλά!) ένα άλλο ξωτικό ήθελε να μάθει πώς τα έκανα, οπότε του υποσχέθηκα ένα tutorial! Εδώ λοιπόν το tutorial για το πώς να πλέξουμε χριστουγεννιάτικα δεντράκια, αφιερωμένο στο ξωτικό Λία!

Χριστουγεννιάτικα δεντράκια με βελονάκι

Τα δεντράκια εκτός από διακοσμητικά μπορεί να είναι και μια ωραία ιδέα για δωράκια. Πλέκονται γρήγορα & εύκολα (ιδίως αν τα πλέξετε με χοντρό νήμα & βελονάκι ή με 2 νήματα συγχρόνως) αλλά θέλει προσοχή! Μπορεί να εθιστείτε 🙂

Τι θα χρειαστούμε:

– μαλλάκι, 1 ή περισσότερα (εδώ: ακρυλικό)

– βελονάκι πάχους όσο απαιτείται για το μαλλάκι μας (εδώ: βελονάκι πάχους 5)

– stitch marker ή κλωστούλα για σημάδι

– βελόνα κεντήματος, κλωστή κεντήματος ή μαλλάκι λεπτό, για να κεντήσουμε αστεράκια

– προαιρετικά: βελόνα, κλωστή, μικρές χάντρες, κουμπιά

– ψαλιδάκι

– γέμιση

Τι να έχουμε υπόψη μας:

Τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια τα πλέκουμε από την κορυφή προς τη βάση και σε συνεχόμενους γύρους. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν να έχουμε ένα stitch marker ή μια κλωστή που την τοποθετούμε σε κάθε καινούργιο γύρο, ώστε να ξέρουμε πού βρίσκεται η αρχή κάθε γύρου.

Στο παράδειγμα χρησιμοποίησα ακρυλικό νήμα & βελονάκι νούμερο 5. Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε νήμα θέλουμε σε συνδυασμό με το αντίστοιχο βελονάκι. Τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια είναι επίσης ένα πολύ ωραίο project για να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα υπόλοιπα από νήματα που έχουν περισσέψει καθώς δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Εδώ θα δούμε μεν ένα απλό παράδειγμα, ωστόσο υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Ρίγες, 2 κλωστές πλεγμένες μαζί (φωτογραφία), χάντρες, κεντημένα αστεράκια, κλπ. Φαντασία & διάθεση να υπάρχει…

χριστουγεννιάτικα δεντράκια με βελονάκι

δες παρακάτω το tip για το μπεζ δεντράκι με τα κουμπιά

Στην περίπτωση που θέλουμε να κεντήσουμε αστεράκια ή να ράψουμε χάντρες στα χριστουγεννιάτικα δεντράκια μας θα αφήσουμε το γέμισμα για αργότερα, δηλ. δε θα γεμίζουμε το πλεκτό μας όσο το προχωράμε. Θα βάλουμε τη γέμιση όταν τελειώσουμε με το κέντημα/ράψιμο και πριν προχωρήσουμε στη βάση. Προσεκτικά όμως, να μην το παραφουσκώσουμε.

Ξεκινάμε;

Κορυφή προς βάση 

Γύρος 1ος:

Κάνουμε έναν μαγικό κύκλο και πλέκουμε μέσα σε αυτόν 5 άρριχτα γαϊτανάκια [αργ]. Κλείνουμε τον κύκλο.

*Εναλλακτικά πλέκουμε 2 γαϊτανάκια στον αέρα [γσα] και πλέκουμε 5 αργ στο πρώτο γσα.

Γύρος 2ος:

από ένα αργ σε κάθε αργ του προηγούμενου γύρου (5 αργ)

Γύρος 3ος:

από 2 αργ σε κάθε αργ του προηγούμενου γύρου (10 αργ)

Γύρος 4ος – 6ος:

από 1 αργ σε κάθε αργ του προηγούμενου γύρου (10 αργ)

Γύρος 7ος:

*1 αργ στον πρώτο πόντο, 2 αργ στον επόμενο*. Επανάληψη ** έως το τέλος του γύρου (15 αργ)

Γύρος 8ος – 10ος:

από 1 αργ σε κάθε αργ του προηγούμενου γύρου (15 αργ)

Γύρος 11ος:

*από 1 αργ στους πρώτους 2 πόντους, 2 αργ στον επόμενο*. Επανάληψη ** έως το τέλος του γύρου (20 αργ)

Γύρος 12ος – 14ος:

από 1 αργ σε κάθε αργ του προηγούμενου γύρου (20 αργ)

Γύρος 15ος:

*από 1 αργ στους πρώτους 3 πόντους, 2 αργ στον επόμενο*. Επανάληψη ** έως το τέλος του γύρου (25 αργ)

Γύρος 16ος – 18ος:

από 1 αργ σε κάθε αργ του προηγούμενου γύρου (25 αργ)

Γύρος 19ος:

*από 1 αργ στους πρώτους 4 πόντους, 2 αργ στον επόμενο*. Επανάληψη ** έως το τέλος του γύρου (30 αργ)

Γύρος 20ος – 22ος:

από 1 αργ σε κάθε αργ του προηγούμενου γύρου (30 αργ)

Γύρος 23ος:

*από 1 αργ στους πρώτους 5 πόντους, 2 αργ στον επόμενο*. Επανάληψη ** έως το τέλος του γύρου (35 αργ)

Γύρος 24ος – 26ος:

από 1 αργ σε κάθε αργ του προηγούμενου γύρου (35 αργ)

Δεν κόβουμε το νήμα! Θα προχωρήσουμε κανονικά για τη βάση.

*Το τελικό ύψος από τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια εξαρτάται από το μαλλί που θα χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι γύροι, μπορεί και λιγότεροι. Εδώ έχουμε φτάσει σε ένα ύψος περίπου 16 εκ με το συγκεκριμένο μαλλί. Αν παρατηρήσατε, από τον 3ο γύρο και μετά υπάρχει το εξής μοτίβο: 1 γύρος αυξήσεων, 3 γύροι επαναλήψεις με ίδιο αριθμό αργ. Αυτό θα μας βοηθήσει αν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερους γύρους.

Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε πριν προχωρήσουμε στη βάση, είναι σε ποιον γύρο τελειώσαμε και συγκεκριμένα πόσα αργ αποτελούν ένα σετ (στο παράδειγμά μας έχουμε επανάληψη από 5+2=7 αργ, γύρος 23ος). Και αυτό, επειδή στη βάση θα πλέξουμε τους γύρους με μειώσεις & αντίστροφα, όπως θα δούμε παρακάτω.

κέντημα / ράψιμο

Αν θέλουμε να κεντήσουμε αστεράκια ή να ράψουμε χάντρες θα το κάνουμε τώρα, πριν πλέξουμε τη βάση. Προσοχή μόνο να μην τραβάμε πολύ σφιχτά την κλωστή γιατί αυτό θα φαίνεται στο τελικό σχήμα. Επίσης θα μας δυσκολέψει στη γέμιση.

Αφού τελειώσουμε με τη διακόσμηση, βάζουμε τη γέμιση προσέχοντας μην παραφουσκώσουμε το πλεκτό. Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον γέμιση όσο πλέκουμε τη βάση.

Βάση 

Γύρος 1ος:

Ο τελευταίος γύρος αυξήσεων (23ος) ήταν ένα σετ 5+2=7 αργ. Ξεκινάμε τη βάση πλέκοντας στις πίσω θηλιές των αργ του τελευταίου γύρου (26ος) και κάνοντας συγχρόνως μειώσεις:

*από 1 αργ στα πρώτα 5 αργ, μείωση* Επανάληψη ** έως το τέλος του γύρου (30 αργ)

Πώς κάνουμε τη μείωση μόνο σε αυτόν τον γύρο, όπου πλέκουμε στις πίσω θηλιές:

Περνάμε το βελονάκι από την πίσω θηλιά του επόμενου πόντου (6ος) και χωρίς να πάρουμε νήμα το περνάμε και από την πίσω θηλιά του μεθεπόμενου πόντου (7ος). Αν δυσκολευόμαστε, γυρνάμε λίγο το βελονάκι για να μπούμε με το γαντζάκι. Έχουμε 3 θηλιές στο βελονάκι μας. Παίρνουμε νήμα και το περνάμε από τις 2 θηλιές που έχουμε στο βελονάκι. Παίρνουμε ξανά νήμα και το περνάμε από τις (2) θηλιές που απέμειναν στο βελονάκι.

Γύρος 2ος:

*από 1 αργ στα πρώτα 4 αργ, μείωση* Επανάληψη ** έως το τέλος του γύρου (25 αργ)

Πώς κάνουμε τη μείωση από εδώ και πέρα (και γενικά):

Περνάμε το βελονάκι από την μπροστινή θηλιά του επόμενου πόντου (5ος) και χωρίς να πάρουμε νήμα το περνάμε και από την μπροστινή θηλιά του μεθεπόμενου πόντου (6ος). Αν δυσκολευόμαστε, γυρνάμε λίγο το βελονάκι για να μπούμε με το γαντζάκι. Έχουμε 3 θηλιές στο βελονάκι μας. Παίρνουμε νήμα και το περνάμε από τις 2 θηλιές που έχουμε στο βελονάκι. Παίρνουμε ξανά νήμα και το περνάμε από τις (2) θηλιές που απέμειναν στο βελονάκι.

Γύρος 3ος:

*από 1 αργ στα πρώτα 3 αργ, μείωση* Επανάληψη ** έως το τέλος του γύρου (20 αργ)

Γύρος 4ος:

*από 1 αργ στα πρώτα 2 αργ, μείωση* Επανάληψη ** έως το τέλος του γύρου (15 αργ)

Γύρος 5ος:

*1 αργ στο πρώτο αργ, μείωση* Επανάληψη ** έως το τέλος του γύρου (10 αργ)

Γύρος 6ος:

5 μειώσεις (5 αργ)

Κόβουμε το νήμα αφήνοντας περίπου 15 εκ και το τραβάμε με το βελονάκι να περάσει από τη θηλιά. Περνάμε το νήμα σε βελόνα, την οποία περνάμε από τις μπροστινές θηλιές των 5 θηλιών του τελευταίου γύρου, τραβάμε την κλωστή για να κλείσουμε το άνοιγμα. Ασφαλίζουμε. Πιέζουμε λίγο τη βάση ώστε να μην προεξέχει. Έτοιμο!

Tip: *Αν θέλουμε το δεντράκι μας πιο φαρδύ (όπως το μπεζ με τα κουμπιά ή τα μπεζ-ροζ δεντράκια) μπορούμε αντί για τα πρώτα 5 αργ που πλέξαμε στον μαγικό κύκλο να πλέξουμε 6. Σε αυτήν την περίπτωση τα συνολικά αργ κάθε γύρου θα είναι περισσότερα και το δεντράκι μας θα έχει μεγαλύτερο όγκο.

Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες αυτές οι οδηγίες και φυσικά θα χαιρόμουν πολύ να μοιραστείτε εδώ μαζί μας τα δικά σας χριστουγεννιάτικα δεντράκια. Και όπως πάντα, είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση.

Καλό πλέξιμο & καλές γιορτές να έχουμε 🙂

* Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και ξοδεύω πολύ χρόνο και κόπο για να μπορέσω να το μοιραστώ μαζί σας όσο γίνεται πιο αναλυτικά και με πολλές φωτογραφίες. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να προσθέσω, πως:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή και να αναδημοσιεύσετε αυτό το πατρόν με σχετική αναφορά στην πηγή τόσο λεκτικά όσο και με σύνδεσμο στην παρούσα ανάρτηση. Μπορείτε να πουλήσετε το δεντράκι που πλέξατε με αυτό το πατρόν, εφόσον δεν γίνεται μαζική αναπαραγωγή. Δεν μπορείτε να πουλήσετε αυτό το πατρόν.

Σας ευχαριστώ που σέβεστε τη δουλειά μου 🙂

2 Comments

  1. Ελισώ Λογοθέτη says

    Υπέροχο σχέδιο, υπέροχα δεντράκια! Έφτιαξα δυο και ενώ το πλάνο ήταν να τα δωρίσω, τώρα απλά θα τα κρατήσω, τα θέλω να τα βλέπω! 🙂 Ευχαριστώ, Γιάννα, για το σχέδιο, καλές γιορτές και Καλή Πρωτοχρονιά!

    • iwanna says

      Ευχαριστώ Ελισώ μου για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι τόσο πολύ που σου άρεσαν:) Πολλές ευχές και από μένα & σου εύχομαι ό,τι καλύτερο! Καλό πλέξιμο 😉

Comments are closed.