Το γράμμα μπορεί να γραφεί στο χέρι ή στον υπολογιστή. Εμείς το γράψαμε στον υπολογιστή με μια καλλιγραφική γραμματοσειρά και έπειτα το βγάλαμε φωτοτυπία σε χαρτί τύπου πάπυρου. Με έναν αναπτήρα κάψαμε -προσεκτικά για να μην καούμε και να μην κάψουμε το γράμμα- λίγο τις άκρες του χαρτιού.
Μια άλλη ιδέα είναι, αφού εκτυπώσετε το γράμμα να το τσαλακώσετε καλά, να το ανοίξετε και, αν θέλετε, να το βγάλετε φωτοτυπία σε όποιο χαρτί θέλετε. Σε αυτήν την περίπτωση θα παρέλειπα το στάδιο του καψίματος.
Έπειτα το βάλαμε σε φάκελο ίδιου τύπου χαρτιού και με καλλιγραφικά –όσο μπορεί ο καθένας- γράμματα γράψαμε το όνομα και τη διεύθυνση του εορταζόμενου και τέλος στάξαμε λίγο κερί για να κλείσουμε το φάκελο και να μοιάζει με βουλοκέρι.
Αυτό το γράμμα ήρθε σε μας:
Κοκκινονήσι, …………………..
Κατ’ αρχήν θέλω να ευχηθώ στ.. …………………………. «Χρόνια Πολλά» για τα γενέθλιά τ….!!!
Και τώρα θα ήθελα να σας πω ποιος είμαι. Λοιπόν, με λένε Κοκκινογένη και στα νιάτα μου ήμουν μεγάλος πειρατής. Κάποτε ναυάγησα σε μια πόλη που τη λέγανε …………………… Μαζί μου είχα και έναν παπαγάλο και έναν θησαυρό, ναι καλά ακούσατε, έναν θησαυρό!
Όταν ναυάγησα λοιπόν στη …………………… δεν ήξερα κανέναν και έτσι περιπλανιόμουν στους δρόμους της πόλης για πολλές ημέρες. Η τύχη το’ θελε να γνωρίσω μια όμορφη κοπέλα με κόκκινα μαλλιά που τη λέγανε Κοκκινούλα. Μετά από λίγο παντρευτήκαμε και χτίσαμε το κόκκινο σπιτάκι μας ψηλά στην πόλη για να μπορώ να βλέπω τη θάλασσα που τόσο αγαπούσα. Με την Κοκκινούλα κάναμε 2 παιδιά: τον Κοκκινομύτη και την Κοκκινομαλλούσα. Μας άρεζε πολύ το κόκκινο, μη ξεχνάτε ότι και το δικό μου όνομα το πήρα από τα κόκκινα γένια μου.
Κάποτε όμως έπρεπε να φύγουμε γιατί δεν άντεχα πια να μένω στη στεριά. Λαχταρούσα τη θάλασσα. Έτσι μπαρκάραμε και δε ξαναγυρίσαμε. Μη ρωτάτε πού είμαστε τώρα – δεν έχει σημασία. Σημασία έχει όμως πως έμαθα πως υπάρχει ακόμη το κόκκινο σπιτάκι μας και ότι τώρα μένει εκεί … ……………………… με την οικογένειά τ…. . Ξέχασα να σας αναφέρω ότι η μαμά του είναι δισέγγονή μου;
Γι’αυτό αποφάσισα, μια και έχει … ……………………….. σήμερα τα γενέθλιά τ…. και μια και είναι και αυτ.. απόγον…. πειρατή, να τ… πω ένα μεγάλο μυστικό που δεν το ξέρει κανένας: Πριν φύγουμε τότε από το σπίτι μας έκρυψα τον θησαυρό, ξέρετε εκείνον που είχα μαζί μου όταν ναυάγησα, κοντά στο κόκκινο σπιτάκι μας. Επειδή εμείς δε θα γυρίσουμε, γι’ αυτό είναι όλος δικός σας. Αν καταφέρετε φυσικά να τον βρείτε!
Για να τον βρείτε πρέπει να ψάχνετε για στοιχεία. Αυτά θα σας οδηγήσουν στον θησαυρό. Θα σας δώσω όμως 2 συμβουλές: να θυμάστε ποιο είναι το αγαπημένο μου χρώμα και να ακολουθήσετε πιστά τα στοιχεία.
Για να ξεκινήσετε πρέπει να βρείτε τον Μονόφθαλμο και να του πείτε το εξής σύνθημα: «Γεια σας, είμαστε οι χαρούμενοι πειρατές και ψάχνουμε τον κρυμμένο θησαυρό. Μήπως μπορείτε να μας βοηθήσετε;»
Καλή επιτυχία!!!
Πάντα δικός σας,
Κοκκινογένης, ο Μεγάλος Πειρατής
Όπως καταλάβατε, το γράμμα βοηθάει τα παιδιά να μπουν γρήγορα στο παιχνίδι και να μάθουν τι πρόκειται να κάνουν.
Επίσης γίνεται συχνά αναφορά στο κόκκινο χρώμα, στοιχείο που θα μας βοηθήσει στην πορεία του παιχνιδιού. Θα μπορούσε φυσικά να είναι οποιοδήποτε χρώμα, πχ το χρώμα που αρέσει στο παιδί μας.
Αν δε σας βολεύει η τοποθεσία, την προσαρμόζετε στη δική σας. Αν μένετε μακριά από τη θάλασσα, μπορείτε να αναφέρετε πως ο πειρατής περιπλανιόταν μέχρι να βρει την αγαπημένη του στο δικό σας χωριό, στη δική σας πόλη και πως μπάρκαρε επειδή του έλειπε η θάλασσα.
Θυμήστε τους κατά διαστήματα, αν βλέπετε πως το ξεχνούν, το αγαπημένο χρώμα και την πιστή ακολουθία των στοιχείων.