αποστολές

-παιχνίδια, αινίγματα, γλωσσοδέτες κ.α.-

Περιγραφή αποστολών (προαιρετική επιλογή, μπορείτε φυσικά να διαλέξετε όποιο παιχνίδι σας αρέσει, είτε από τα παρακάτω ή κάποιο δικό σας και φυσικά με οποιαδήποτε σειρά, απλώς το προσαρμόζετε στα στοιχεία.)

Παιχνίδια:

– Πατατοδρομία:

Το γνωστό παιχνίδι με τα κουτάλια και τα αυγά. Εδώ για ευκολία χρησιμοποιήσαμε μικρές πατάτες αντί για αυγά. Στόχος του παιχνιδιού είναι να φτάσουν τα παιδιά στο τέρμα χωρίς να τους πέσει η πατάτα από το κουτάλι. Για περισσότερη δυσκολία βάλτε τους να κρατούν το κουτάλι μόνο με το ένα χέρι.

– Μπαλονοσκυταλοδρομία:

Τα παιδιά ξεκινούν από την αφετηρία έχοντας σφηνωμένο ανάμεσα στα πόδια τους ένα μπαλόνι και πρέπει να φτάσουν στο τέρμα χωρίς να τους πέσει ή να τους σκάσει το μπαλόνι.

*Καλό θα ήταν τα μπαλόνια να είναι φουσκωμένα πριν από το παιχνίδι.

– Μούμιες:

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 2, 3 ή 4 ατόμων (αναλόγως τον αριθμό των καλεσμένων). Στόχος του παιχνιδιού είναι να τυλίξουν κάποιο παιδί της ομάδας από κάτω ως πάνω με χαρτί υγείας ώστε να μοιάζει με μούμια.

*Υπολογίστε 3-4 ρολά χαρτί υγείας ανά ομάδα (εξαρτάται φυσικά και από το ύψος του παιδιού)

– Ζεστό, χλιαρό, κρύο, παγωμένο:

Το γνωστό παιχνίδι όπου λέμε τα παραπάνω αναλόγως με το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται τα παιδιά από τη θέση του θησαυρού. Όσο πιο κοντά, τόσο πιο ζεστά, όσο πιο μακριά, τόσο πιο κρύο.

– Μπαλόνι:

Έχουμε κρεμάσει από νωρίτερα φουσκωμένα μπαλόνια σε έναν σπάγκο. Σε ένα από αυτά τα μπαλόνια έχουμε βάλει ένα (μικρό, για να χωράει) κόκκινο χαρτάκι που αποτελεί το επόμενο στοιχείο. Δίνουμε το βελάκι στον εορτάζοντα -ή σε κάποιο άλλο παιδί αν αυτό δε θέλει- και του δένουμε τα μάτια με ένα μαντίλι. Τον τοποθετούμε σε μια μικρή απόσταση από τα μπαλόνια και αφήνουμε τα άλλα παιδιά να τον καθοδηγήσουν για να ρίξει το βελάκι: πχ πιο αριστερά, πιο δεξιά, πιο πάνω, πιο κάτω κλπ. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν όλοι.

*Προσοχή: να κρεμάστε το σπάγκο με τα μπαλόνια σε κάποιον τοίχο ή σε τέτοιο σημείο που να μην υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί κανείς από τις άστοχες βολές.

Γρίφοι:

– “Έχει ξάδερφο το σκύλο κι όμως δεν τον έχει φίλο. Τι είναι;” (σωστή απάντηση: λύκος)

– “Τι είναι αυτό που είναι από πάνω σαν τηγάνι, από κάτω σαν βαμβάκι και από πίσω σαν ψαλίδι;” (σωστή απάντηση: χελιδόνι)

Γλωσσοδέτης:

“Η βάρκα, η παλιόβαρκα, η μικρή σαπιοβαρκούλα”

*Αν δεν έχετε εύκαιρα αινίγματα & γλωσσοδέτες θα βρείτε πολλά στο διαδίκτυο. Κάντε την επιλογή σας αναλόγως την ηλικία των παιδιών.

Γιρλάντα:

Εκτυπώστε από εδώ όσα τρίγωνα χρειαστείτε (αριθμός τριγώνων = αριθμός παιδιών) και κόψτε τα να είναι έτοιμα. Δώστε τα στα παιδιά να τα ζωγραφίσουν και συρράψτε τα μετά με το συρραπτικό σε σπάγκο. Κρεμάστε την κάπου να τη βλέπουν τα παιδιά.

Θα χρειαστείτε μαρκαδόρους και ίσως θέλετε να απλώσετε χαρτί ή πλαστικό τραπεζομάντηλο σε κάποιο παγκάκι ή στο πάτωμα για να έχουν κάποια επιφάνεια εργασίας τα παιδιά, αν είστε εκτός σπιτιού.

*Μια ωραία ιδέα είναι να κρεμάσετε τη γιρλάντα αργότερα στο δωμάτιο του παιδιού.