DIY, κατασκευές, κατασκευές με παιδιά, Παιδική Χαρά

Χειροποίητη στάμπα από αβγοθήκες

χειροποίητη στάμπα αρκουδάκι από αβγοθήκη

Κάτι χειροποίητο καλοκαιρινό με στάμπες ήταν το θέμα που επέλεξε η mindspinfabrica για την πρώτη αποστολή του Καλοκαιρινού μαραθωνίου δημιουργικότητας 2019 που οργανώνει το inmyc – και εμένα αυτό που μου ήρθε πρώτο στο μυαλό ήταν οι αβγοθήκες! Πραγματικά, δεν ξέρω πως έκανα τον συνειρμό καλοκαίρι-αβγοθήκες 🙂 Ίσως επειδή τις είχα αγαπήσει κάνοντας το στεφάνι με λουλούδια; Ίσως επειδή είχα αρκετό περίσσευμα από αβγοθήκες (ξέρετε αυτά τα πράγματα που τα κρατάμε για κάποια μελλοντική χρήση και συσσωρεύονται σε επικίνδυνα μεγάλες στοίβες); Ίσως επειδή ήθελα να πειραματιστώ περισσότερο με αυτές; Ποιος ξέρει… Αυτό μου ήρθε πάντως, και κάπως έτσι ξεκίνησα να φτιάξω τη χειροποίητη στάμπα μου.

Αρχικά σκέφτηκα να φτιάξω μια κάρτα καλοκαιρινή. Ήθελα βαρκούλα (αγαπημένο καλοκαιρινό θέμα), θάλασσα και ήλιο. Ετοίμασα τα υλικά μου και τότε, πιάνοντας την αβγοθήκη και γυρίζοντάς την τυχαία από την ανάποδη, το είδα: ένα αρκουδάκι να με κοιτάει κατάματα!

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο αρκουδάκι και έτσι αποφάσισα να αφήσω προσωρινά τη βαρκούλα στην άκρη και να φτιάξω πρώτα τη χειροποίητη στάμπα αρκουδάκι. Τώρα, πώς το αρκουδάκι μπορεί να είναι κάτι καλοκαιρινό, θα το έβλεπα στη συνέχεια…

Χειροποίητη στάμπα αρκουδάκι από αβγοθήκες

χειροποίητη στάμπα αρκουδάκι από αβγοθήκη

Υλικά που θα χρειαστούμε:

υλικά για χειροποίητη στάμπα από αβγοθήκη– μια αβγοθήκη σαν αυτή που φαίνεται στη φωτογραφία, με στρόγγυλες βάσεις

– ένα χαρτονάκι διπλωμένο (αν το θέλετε για κάρτα) ή ένα απλό χαρτί

– ακρυλικά χρώματα

– πινέλο και βάση για να απλώσουμε τα χρώματα

– ένα μαρκαδοράκι

Κατασκευή:

χειροποίητη στάμπα αρκουδάκι από αβγοθήκη

Για να φτιάξουμε τη χειροποίητη στάμπα αρκουδάκι, απλώς απλώνουμε με το πινέλο χρώμα σε όλη τη βάση της αβγοθήκης. Έτοιμη η στάμπα μας! Αποτυπώνουμε σε χαρτί και ζωγραφίζουμε με μαρκαδοράκι ματάκια και μουσούδα.

Τώρα, για να κάνω καλοκαιρινό το θέμα μου, πρόσθεσα και κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω και πήγα το αρκουδάκι στην παραλία 🙂 Ήταν και η πολύ ωραία ιδέα της mindspinfabrica που μου πρότεινε να του βάλω μαγιό! Αμφιταλαντεύτηκα αν θα έπρεπε να βάλω περισσότερα χρώματα αλλά τελικά το άφησα όπως είναι.

Πολύ απλή κατασκευή που έχει όμως ένα πολύ χαριτωμένο αποτέλεσμα, δε βρίσκετε; Είμαι σίγουρη πως τα πιτσιρίκια πολύ τα τη χαρούν 😉

Στάμπα με γεωμετρικά σχήματα

Αφού χάρηκα με το αρκουδάκι μου, προχώρησα στο αρχικό μου σχέδιο με τη βαρκούλα. Πριν καταλήξω όμως, έκανα μερικές δοκιμές με τις αβγοθήκες και θέλω να σας δείξω ένα ακόμη μοτίβο που μου άρεσε…

Υλικά που θα χρειαστούμε:

στάμπα από αβγοθήκη– μια αγβοθήκη (εδώ η αβγοθήκη έχει μια διαφορετική βάση, με τετραγωνάκια)

– ένα χαρτονάκι διπλωμένο (αν το θέλετε για κάρτα) ή ένα απλό χαρτί

– ακρυλικά χρώματα

– πινέλο και βάση για να απλώσουμε τα χρώματα

στάμπα από αβγοθήκη

Στάμπα για θάλασσα και βαρκούλα από χαρτόνι και αβγοθήκη

βάρκα στάμπα από αβγοθήκη

Και τέλος, έφτιαξα και την καρτούλα μου με τη βαρκούλα, τη θάλασσα και τον ήλιο. Για να το πετύχω, χρησιμοποίησα χοντρό χαρτόνι για να φτιάξω τη στάμπα για τη θάλασσα και αβγοθήκη για να αποδώσω τη βαρκούλα, το πανί και τον ήλιο.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

υλικά για χειροποίητη στάμπα από χαρτόνι

– χοντρό χαρτονάκι (εδώ από κάποια συσκευασία)

– λεπτό χαρτονάκι (εφόσον το παραπάνω χαρτόνι είναι μαλακό)

– ένα χαρτονάκι διπλωμένο (αν το θέλετε για κάρτα) ή ένα απλό χαρτί

– αβγοθήκη με τετράγωνες βάσεις

– κόλλα

– ψαλίδι

– ακρυλικά χρώματα

– πινέλο και βάση για να απλώσουμε τα χρώματα

– μαρκαδοράκι (προαιρετικό)

Στάμπα για τη θάλασσα:

χειροποίητη στάμπα από χαρτόνι

Αρχικά έκοψα λωρίδες από το χαρτόνι και τις κόλλησα σε ένα άλλο χαρτόνι που χρησιμοποίησα ως βάση. Πέρασα χρώμα με το πινέλο και δοκίμασα να το αποτυπώσω σε χαρτί. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην τελευταία φωτογραφία. Μου φάνηκε ενδιαφέρον σαν μοτίβο, αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα να πετύχω. Τι δεν πήγε καλά; Πατώντας δυνατά το χαρτόνι για να αποτυπωθεί καλά η στάμπα, αποτυπώθηκε και το ίδιο το υλικό, μια και το χαρτόνι που χρησιμοποίησα ήταν μαλακό.

Έτσι, έκοψα παρόμοιες λωρίδες από λείο λεπτό χαρτονάκι που είχα πρόχειρο και τις κόλλησα από πάνω:

χειροποίητη στάμπα από χαρτόνι και αβγοθήκη

Το αποτέλεσμα εδώ μου άρεσε πολύ – αφηρημένα ήθελα εξάλλου να αποδώσω τη θάλασσα – και το κράτησα. Για να φτιάξω τη στάμπα για τη βαρκούλα και το πανί, έκοψα από την αβγοθήκη μία από τις επιμέρους της θήκες, και αυτήν την έκοψα ξανά στη μέση (κάθετα). Για τον ήλιο χρησιμοποίησα το πάνω κομμάτι από το διαχωριστικό της αβγοθήκης. Τέλος, με ένα λεπτό μαρκαδοράκι ζωγράφισα και μια σημαιούλα.

Αν λοιπόν έχετε και εσείς άδειες συσκευασίες από αβγοθήκες, σκεφτείτε το πριν τις πετάξετε. Μπορούμε με αυτές να φτιάξουμε ένα σωρό πράγματα 😉

Ομολογώ, πως δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με στάμπες έως τώρα, αλλά με αυτήν την αποστολή πραγματικά μου άνοιξε η όρεξη και θέλω να δοκιμάσω περισσότερα!

Γι’ αυτό και βρήκα πολύ ενδιαφέρον  – και απολαυστικό, να προσθέσω – το άρθρο της mindspinfabrica Σουπλά και σουβέρ με diy καλοκαιρινές στάμπες. Αν σας ενδιαφέρει και εσάς να φτιάξετε μια χειροποίητη στάμπα, θα το βρείτε πολύ χρήσιμο!

Καλή διασκέδαση!

2 Comments

  1. Αυτό το αρκουδάκι έχει κάψει καρδιές. Τόσο έξυπνη εκτέλεση! Μπράβο Ιωάννα!

    • iwanna says

      Χαχα, κοκκίνησε το έρμο… Ευχαριστούμε για την όμορφη αποστολή, μας άνοιξες την όρεξη για περισσότερα 😀

Comments are closed.