Σοκολάτα & Αλάτι

μπάρες με ξηρούς καρπούς και κακάο από την Poco Loco

μπάρες με ξηρούς καρπούς και κακάο

Έχω μεγάλη αδυναμία στα γλυκά! Τώρα τελευταία μάλιστα (και ενδεχομένως με κάποια δόση μαζοχισμού 🙂 ) μου αρέσει να βλέπω τις ιστορίες που ανεβάζει στο Instagram η φίλη μου Αγγελική/ Poco Loco με διάφορα γλυκά και υγιεινά σνακ που φτιάχνει. Γι’ αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα που δέχτηκε να μοιραστεί μαζί μας αυτά τα υπέροχα καλούδια που ετοίμασε: Μπάρες με ξηρούς καρπούς και κακάο!

Η πρώτη φορά που έμαθα για την Poco Loco ήταν σε ένα άρθρο στο inmyc όπου παρουσίαζε όχι γλυκούς πειρασμούς αλλά… μια θήκη για ακουστικά από τσόχα που αγάπησα αμέσως! Έτσι, έψαξα να μάθω περισσότερα. Τη βρήκα στο blog της, diotimathehandofmake –  ένα blog γεμάτο έμπνευση και ιδέες για χειροτεχνίες (και όχι μόνο), με αναλυτικές οδηγίες και φωτογραφίες. Τη βρήκα επίσης στο facebook, στο Instagram αλλά και στο Pinterest. Τη συνάντησα πολλές φορές ακόμη στο διαδίκτυο και πάντα οι κατασκευές της μου κέντριζαν το ενδιαφέρον και το βλέμμα. Σύμπτωση; Δεν νομίζω!

Αυτό που μου αρέσει πολύ στην Poco Loco είναι πως εκτός από το γεγονός πως είναι πολυτάλαντη είναι και πολύπλευρη! Γιατί, εκεί που νόμιζα πως κάπως την είχα μάθει, να την τελευταία να με εκπλήσσει με μια ακόμη πλευρά της: τη μαγειρική! Και πραγματικά χαίρομαι πολύ που έτυχε να τη γνωρίσω και από κοντά!

Λίγα λόγια από την Αγγελική για την ίδια μπορείτε να διαβάσετε κάτω από τη συνταγή!

Πάμε να δούμε πώς να φτιάξουμε (και να απολαύσουμε) τις μπάρες της Poco Loco;

Μπάρες με ξηρούς καρπούς και κακάο

Τον τελευταίο καιρό πειραματίζομαι με διάφορες συνταγές λίγο πιο υγιεινές. Δεν είχα ποτέ θέμα με όλα τα γλυκά-πειρασμούς. Άλλωστε, τα έχω τιμήσει όλα δεόντως. Μου αρέσουν όμως εξίσου και τα vegan και τα ωμοφαγικά.

Είμαι άνθρωπος που μεταξύ φαγητού και γλυκού, σαφώς και θα προτιμήσω το δεύτερο. Οπότε πάντα τρώω λιγότερο, για να έχω χώρο για το γλυκάκι. Εδώ και αρκετό καιρό, διαβάζοντας διάφορα για τη ζάχαρη και φρικάροντας παράλληλα, είπα να βρω άλλα υλικά, που θα δώσουν τη γλύκα μεν αλλά χωρίς τις έξτρα θερμίδες.

Οπότε πειραματίστηκα με αυτές τις μπάρες που θα ικανοποιήσουν τη λιγούρα σου για κάτι γλυκό, χωρίς να είναι λιγωτικό, αλλά και θα σου δώσουν ενέργεια, αν επιλέξεις να τις φας είτε ως δεκατιανό είτε ως απογευματινό. Φυσικά τα υλικά είναι ενδεικτικά και μπορείς να τα αντικαταστήσεις ανάλογα με το προσωπικό σου γούστο.

μπάρες με ξηρούς καρπούς και κακάο

Υλικά:
  • 150 γρ. χουρμάδες
  • 60 γρ. φουντούκια
  • 40 γρ. καρύδια
  • 50 γρ. λιναρόσπορο κοπανισμένο
  • 100 γρ. νιφάδες φαγόπυρου
  • 30 γρ. κακάο άγλυκο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. νερό

υλικά για μπάρες

Εκτέλεση:
  • Βάζουμε τους χουρμάδες σε νερό για 10 λεπτά, να μαλακώσουν. Ψήνουμε τα φουντούκια για περίπου ένα τέταρτο στους 150 βαθμούς. Αφήνουμε τα φουντούκια να κρυώσουν και αφαιρούμε το εξωτερικό τους, τρίβοντάς το με τα χέρια.
  • Βάζουμε τους χουρμάδες στο μούλτι και τους χτυπάμε για λίγο, έως ότου πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε τις νιφάδες φαγόπυρου, τον λιναρόσπορο, το μισό από το μείγμα φουντούκια-καρύδια και το κακάο και συνεχίζουμε να χτυπάμε, έως ότου δημιουργηθεί ένα σφιχτό μείγμα. Αν δεν είναι αρκετά σφιχτό, προσθέτουμε τις 2κ.σ. νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα.
  • Κόβουμε λαδόκολλα και στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Απλώνουμε το μείγμα και το πιέζουμε με τα χέρια μας, να καλύψει τον πάτο της και να είναι ομοιόμορφο παντού. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα φουντούκια-καρύδια, πασπαλίζουμε και πιέζουμε λίγο, ώστε να κολλήσουν. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο, για 2 ώρες περίπου.
  • Βγάζουμε το μείγμα από τη φόρμα και κόβουμε κάθετα. Βγαίνουν 8 μπάρες. Τις βάζουμε σε μπολ και τις διατηρούμε στο ψυγείο.

Βάζουμε τους χουρμάδες στο μούλτι

και τους χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.

Προσθέτουμε τις νιφάδες φαγόπυρου, …

τον λιναρόσπορο, …

το κακάο …

και το μισό από το μείγμα φουντούκια-κακάο.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα σφιχτό μείγμα.

Έτοιμο το μείγμα για να μπει στο ψυγείο!

Καλή επιτυχία!

Μίνι βιογραφικό (Ποια είμαι, πού πάω και τι θ’ απογίνω)

Τελείωσα σχέδιο μόδας και ενδυματολογία αλλά και βρεφονηπιοκόμος. Πραγματικά δεν ξέρω τι έλπιζα με αυτή μου την επιλογή. Να γίνω καλύτερος άνθρωπος; Να ξυπνήσω το λεγόμενο μητρικό ένστικτο; (στα 19;) Τέλος πάντων, το ένστικτο δεν ξύπνησε, εκτός από το βασικό, που το είδαμε και στο σινεμά, ούτε ξέρω αν έγινα καλύτερος άνθρωπος. Υπομονή όμως απέκτησα και είναι και αυτό μια νίκη στη ζωή.

Πριν ακόμα τελειώσω τη σχολή σχεδίου μόδας, ξεκίνησα να πειραματίζομαι με το να φτιάχνω αξεσουάρ, κυρίως τσάντες και ζώνες, αρχικά για μένα. Στην πορεία δοκίμασα διάφορα υλικά και τεχνικές. Μέταλλο, υγρό γυαλί, ντεκουπάζ, πατίνα, αυτοξηρούμενο πηλό, φελτ, μαρμαρογραφία.

Πήρα μέρος σε διάφορα μπαζάρ/εκθέσεις στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη (Meet Market/Manifactura/Flea Market by Upnloud/Greenwave Festival/ Κουμπί coffee & crafts).

Επίσης παρέδωσα σεμινάρια εκμάθησης ραπτομηχανής στο Κουμπί coffee & crafts και κατασκευής αξεσουάρ από φελτ στο Πείραμα. Έκανα εμφάνιση cameo στην Χειροτέχνικα κάνοντας ένα εργαστήριο για διακόσμηση υφασμάτινης τσάντας με στάμπες. Το ίδιο εργαστήριο παρουσιάστηκε και στο Κουμπί coffee & crafts με αφορμή τα πρώτα του γενέθλια.

Γενικά αγαπώ οτιδήποτε δημιουργικό που φτιάχνεται με τα χέρια ή και όχι – αρκεί να είναι φτιαγμένο με αγάπη. Δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει ένα συγκεκριμένο είδος χειροτεχνίας, με εκφράζουν πολλά πράγματα! Διαβάζω μανιωδώς, γράφω ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα (έτσι έλεγαν και για αυτές που παρουσιάζονταν στον Κόκκινο Κύκλο) και τελευταία είπα να δοκιμάσω την τύχη μου στη δημιουργία όμορφων μαγειρικών και γλυκών συνθέσεων.