Σας αρέσουν και εσάς τα παιχνίδια όσο εμένα; Για χρόνια πολλά απολάμβανα να οργανώνω τα γενέθλια των παιδιών μου αλλά και δραστηριότητες στο σχολείο που πήγαιναν, μαζί με το σύλλογο γονέων. Τώρα που μεγάλωσαν, δεν το κρύβω, νιώθω ένα κενό. Μου λείπει όλη αυτή η προετοιμασία, η αναζήτηση παιχνιδιών, η οργάνωση που ξεκινούσε από πολύ νωρίς, το μυστικό που κρατούσα για να τους κάνω έκπληξη! Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για μένα ήταν να οργανώσω ένα κυνήγι θησαυρού στο σχολείο. Θέλαμε εκείνη τη χρονιά να κάνουμε κάτι διαφορετικό με το σύλλογο γονέων ενόψει αποκριών, και μια και είχα αποκτήσει κάποια εμπειρία, σκέφτηκα, γιατί όχι ένα κυνήγι θησαυρού στο σχολείο; Ποια ήταν η πρόκληση; Το σχολείο μας είναι δωδεκαθέσιο & τα παιδιά ήταν πάνω από 200!
Πολύ το χάρηκα! Και ας ήταν πολύπλοκο και ας απαίτησε πολύ χρόνο για να οργανωθεί. Αποζημιώθηκα ωστόσο, γιατί ένιωσα πως και τα παιδιά το χάρηκαν. Και οι δάσκαλοι. Και οι εθελοντές. Το πιο ωραίο σε αυτήν την οργάνωση ήταν πως συμμετείχαμε πολλοί και μπορεί αυτή η συνεργασία να ήταν λιγουλάκι κουραστική, μέχρι να συντονιστούμε όλοι, ωστόσο είχε και πολλή πλάκα!
Και μια και πλησιάζουν απόκριες, σκέφτηκα να μοιραστώ εδώ όλη αυτή τη διαδικασία μαζί σας, βήμα-βήμα, μήπως και σας βάλω σε πειρασμό 😉 Ποιος ξέρει, μπορεί να σας ανοίξω την όρεξη και να οργανώσετε και εσείς ένα κυνήγι θησαυρού στο σχολείο σας! Όπως και να ‘χει, εδώ θα βρείτε όσα χρειάζεστε για να οργανώσετε και εσείς ένα κυνήγι θησαυρού στο σχολείο, είτε για τις απόκριες είτε για κάποια άλλη περίσταση…
Επειδή το κείμενο αποτελείται από πολλές ενότητες, σας τις έχω εδώ μαζεμένες, για να έχετε μια εποπτεία:
Το πλαίσιο
Το κυνήγι θησαυρού στο σχολείο – η διαδικασία
Τι θα χρειαστούμε
Πώς ξεκινάμε, βήμα-βήμα:
- Ενημέρωση
- Εύρεση κρυψώνων
- Τι να λάβουμε υπόψη μας για τους γρίφους
- Πώς συνδυάζουμε δασκάλους με τάξεις
- Τα στοιχεία
- Πώς να επιλέξουμε παιχνίδια για τις αποστολές
- Οργάνωση δασκάλων & εθελοντών
- Checklist για τις προετοιμασίες
- Οργανώνουμε το χώρο
Οδηγίες για τους δασκάλους
Γρίφοι: προτάσεις
Αποστολές – παιχνίδια: προτάσεις
Πώς οργανώνουμε λοιπόν ένα κυνήγι θησαυρού στο σχολείο για τόσα παιδιά;
Για να μπορέσουμε να στήσουμε ένα κυνήγι θησαυρού στο σχολείο, προϋπόθεση είναι η συναίνεση του διευθυντή, η συμμετοχή δασκάλων & (αρκετών) εθελοντών και φυσικά η καλή διάθεση από όλες τις πλευρές! Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, όπως μια αυλή, και κυρίως να λάβουμε υπόψη μας την ασφάλεια των παιδιών καθ΄όλη τη διοργάνωση!
Το πλαίσιο:
– Το κυνήγι θησαυρού θα απευθυνόταν σε όλες τις τάξεις, θα ήταν συλλογικό και θα παιζόταν συγχρόνως στην αυλή του σχολείου. Και χορέψτε και το χορό της αντιβροχής, καλού κακού 🙂
– Θέλαμε ο τελικός στόχος να είναι κοινός, συλλογικός, δηλαδή όλα τα τμήματα θα ανακάλυπταν μεν κάτι, αλλά για το τελικό αποτέλεσμα θα έπρεπε να συνεργαστούν ενώνοντας τα ευρήματα.
– Θέλαμε να συμπεριλάβουμε και τους δασκάλους στο κυνήγι θησαυρού, ώστε να είναι μια γιορτή για όλους! Κάθε δάσκαλος θα έπαιζε με μία τάξη, οπότε θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον 12 (όσες τάξεις είχε το σχολείο). Ευτυχώς δέχτηκαν, και αρκετοί και με ενθουσιασμό! Ήταν όμως και μια ευκαιρία τα παιδιά να γνωρίσουν και κάποιον άλλο δάσκαλο εκτός από τον δικό τους και μάλιστα τη διασκεδαστική πλευρά του, αφού θα έπαιζαν μαζί του. Οπότε, κανένα τμήμα δε θα έπαιζε με το δικό του δάσκαλο.
– Για να είναι διασκεδαστικό, θα συμπεριλαμβανόταν γρίφοι & παιχνίδια (αποστολές) στα οποία θα έπαιζαν όλα τα παιδιά της τάξης.
– Θα ακολουθούσε γιορτή με μουσική και χορό – που θα ήταν και το δώρο του κυνηγιού!
Αυτό το τελευταίο μου έδωσε και την ιδέα για το τελικό εύρημα, το οποίο θα ήταν μια φράση που θα έδινε το έναυσμα για τη γιορτή που θα ακολουθούσε.
Το κυνήγι θησαυρού στο σχολείο – η διαδικασία:
1. Τα παιδιά όντας ακόμη στις τάξεις, ενημερώνονται σε γενικές γραμμές για το παιχνίδι από τον εθελοντή που βρίσκεται μαζί τους, δηλ. ότι θα παίξουν ένα κυνήγι θησαυρού & πως θα πρέπει να ολοκληρώσουν 3 αποστολές για τις οποίες θα πάρουν 3 στοιχεία. Αυτά θα τους οδηγήσουν σε μια κρυψώνα. Πως το εύρημα που θα βρουν στην κρυψώνα πρέπει να το παραδώσουν στον υπεύθυνο εθελοντή που θα βρίσκεται σε συγκεκριμένη θέση. Και, για να ξεκινήσουν, θα πρέπει πρώτα να λύσουν έναν γρίφο για να βρουν το δάσκαλο με τον οποίο θα παίξουν το κυνήγι θησαυρού.
2. Αφού λύσουν το γρίφο, κατεβαίνουν στην αυλή συντροφιά με τον εθελοντή που βρισκόταν στην τάξη τους (για να μην τρέχουν) και πηγαίνουν στον αντίστοιχο δάσκαλο που ήδη τους περιμένει.
3. Παίζουν το κυνήγι θησαυρού και παίρνουν τρία στοιχεία.
4. Με τη βοήθεια των στοιχείων (και του δασκάλου, εφόσον χρειαστεί) βρίσκουν τη δική τους κρυψώνα.
5. Αφού βρουν το εύρημα, το πηγαίνουν στον υπεύθυνο εθελοντή.
6. Όταν έχουν μαζευτεί όλα τα ευρήματα όλων των τάξεων, ο υπεύθυνος εθελοντής τα κρεμάει με τυχαία (!) σειρά σε σπάγκο & όλα τα παιδιά μαζί πρέπει, με αναγραμματισμό, να βρουν την κρυμμένη φράση, που εδώ είναι ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΥ! (11 γράμματα + θαυμαστικό για 12 τάξεις).
7. Ξεκινάει το πάρτυ! Μουσική & χορός, σερπαντίνες, χυμός & καλή διάθεση!!!
Τι θα χρειαστούμε:
– τη συναίνεση του διευθυντή, γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να στηθεί το κυνήγι θησαυρού στο σχολείο
– καλό καιρό
– καλή διάθεση & υπομονή 😉
– δασκάλους τόσους, όσες τάξεις έχουμε (αν δεν καταφέρουμε να τους ενθουσιάσουμε, μπορούμε να καταφύγουμε στη λύση των εθελοντών)
– εθελοντές, γιατί χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους (το εννοώ!) δε θα μπορέσουμε να παίξουμε το κυνήγι θησαυρού στο σχολείο. Είναι αρκετά μεγάλο εγχείρημα, εκτός και αν το σχολείο μας είναι μικρό.
– τα υπόλοιπα αναφέρονται αναλυτικά πιο κάτω.
Πώς ξεκινάμε, βήμα – βήμα:
Κατ’ αρχήν ζητούμε τη συναίνεση του διευθυντή για να παίξουμε το κυνήγι θησαυρού στο σχολείο! Εφόσον μας τη δώσει, κάνουμε μια διερεύνηση να δούμε πόσοι δάσκαλοι & πόσοι εθελοντές είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν.
Αν ο αριθμός τους μας καλύπτει, μπορούμε να συνεχίσουμε με τις προετοιμασίες.
– Ενημέρωση:
Σωστή ενημέρωση των εθελοντών, του διευθυντή & των δασκάλων για να αποφύγουμε παρανοήσεις. Καλό θα ήταν να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα όλου του παιχνιδιού πριν την ενημέρωσή τους. Όσο πιο ξεκάθαρα τους το περιγράψουμε, τόσο πιο εύκολα θα δηλώσουν συμμετοχή.
Σε δεύτερη φάση, μπορούμε να τους δώσουμε ένα φύλλο με οδηγίες για τα παιχνίδια & επεξηγήσεις.
– Εύρεση κρυψώνων:
Ελέγχουμε την αυλή και ψάχνουμε για πιθανές κρυψώνες, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια. Καλό θα ήταν να φτιάχναμε και έναν πρόχειρο χάρτη της αυλής όπου θα σημειώσουμε τις κρυψώνες και τους χώρους που θα παίξει το κάθε τμήμα. Μοιράζουμε δηλαδή την αυλή σε τόσα τμήματα όσες τάξεις έχουμε στο σχολείο. Τα στοιχεία δε θα τα κρύψουμε, θα τα έχει ο δάσκαλος, οπότε χρειαζόμαστε τόσες κρυψώνες, όσες τάξεις έχουμε (εδώ 12). Καλό επίσης θα ήταν, το σημείο όπου θα κρύψουμε το εύρημα της κάθε τάξης να είναι και κοντά στο χώρο που θα παίζει, ώστε να μην τρέχουν τα παιδιά μέσα στην αυλή και αναστατώνουν τα υπόλοιπα.
– Τι να λάβουμε υπόψη μας για τους γρίφους:
Αφού έχουμε τον αριθμό & τα ονόματα των δασκάλων, ετοιμάζουμε τους γρίφους που θα οδηγήσουν τα τμήματα σε αυτούς. Εδώ θα λάβουμε υπόψη:
1) το όνομα του δάσκαλου,
2) από πόσα γράμματα αποτελείται,
3) τον αριθμό των μαθητών της αντίστοιχης τάξης για να μοιραστούν σε τόσες ομάδες, όσα είναι και τα γράμματα του ονόματος του δάσκαλου.
Για την παράδοση του γρίφου και την όλη διαδικασία μέσα στην τάξη υπεύθυνος θα είναι ένας εθελοντής.
Ας δούμε ένα παράδειγμα: αν τη δασκάλα τη λένε Μαρία (=5 γράμματα) και η τάξη έχει 20 παιδιά, τότε θα τα μοιράσουμε σε 5 ομάδες από 20:5=4 παιδιά. Κάθε ομάδα θα έχει να λύσει από έναν γρίφο που θα τους δώσει ένα γράμμα. Το γράμμα αυτό θα το δώσουν στον εθελοντή που θα το σημειώσει στον πίνακα με τυχαία σειρά (εννοείται πως ο εθελοντής γνωρίζει το όνομα του δάσκαλου). Αφού θα έχουν σημειωθεί όλα τα γράμματα στον πίνακα, τα παιδιά θα πρέπει, με αναγραμματισμό, να βρουν το ζητούμενο όνομα. Αν υπάρχουν περισσότεροι δάσκαλοι με το ίδιο όνομα προσθέτουμε και το πρώτο γράμμα από το επίθετο & μια τελεία.
– Πώς συνδυάζουμε δάσκαλους με τάξεις:
Καλό θα ήταν να συνδυάσουμε δάσκαλους που έχουν μεγάλα ονόματα με μεγαλύτερες τάξεις και αντίστοιχα, όσους έχουν μικρά ονόματα με μικρότερες τάξεις. Έτσι δε θα ζοριστούν τα μικρότερα παιδιά ενώ από την άλλη, δε θα είναι πανεύκολο για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά.
– Τα στοιχεία:
Επόμενο βήμα, και εφόσον έχουμε καταλήξει στις κρυψώνες για κάθε τμήμα, να σκεφτούμε τα τρία στοιχεία που θα οδηγήσουν σε αυτήν. Υπόψη πως τα στοιχεία θα τα έχει ο δάσκαλος και θα τα δίνει στα παιδιά όταν τελειώνουν με επιτυχία μια αποστολή (παιχνίδι). Τα δικά μας στοιχεία ήταν ουσιαστικά μια πρόταση χωρισμένη σε 3 μέρη & που περιέγραφε τη θέση όπου είχαμε κρύψει το εύρημα. Ας πούμε πως η κρυψώνα ήταν μέσα στην υδρορροή, οπότε η πρόταση ήταν Μέσα στην υδρορροή & τα 3 στοιχεία ήταν 1) στην 2) μέσα 3) υδρορροή. Τα στοιχεία θα τα έχουμε κομμένα & αριθμημένα από πριν ώστε ο δάσκαλος να ξέρει ποιο πρέπει να δώσει κάθε φορά, δηλ. για την 1η αποστολή το 1ο στοιχείο, για τη 2η το 2ο & για την 3η το 3ο. Κρατάμε φυσικά το πιο σημαντικό – όπως εδώ: υδρορροή – για το τέλος, αλλιώς θα αποκαλύψουμε πρόωρα την κρυψώνα.
*Αντί για φράση μπορούμε για την Α’ τάξη να βγάλουμε μια φωτογραφία από την κρυψώνα, να την κόψουμε σε 3 μέρη για να τα συμπληρώσουν σαν παζλ.
– Πώς να επιλέξουμε παιχνίδια για τις αποστολές:
Επιλέγουμε τις αποστολές – παιχνίδια αναλόγως την ηλικία των παιδιών & το χώρο που έχουμε στη διάθεσή μας. Επειδή δε θέλουμε να τραυματιστεί κανείς, διαλέγουμε ήρεμα & ασφαλή παιχνίδια. Θα έχουν χρόνο να ξεφαντώσουν στη γιορτή που θα ακολουθήσει.
Σημειώνουμε τι θα χρειαστούμε για να παιχτεί το κάθε παιχνίδι – όσο λιγότερα αντικείμενα χρειάζεται να στήσουμε, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουμε εκείνη τη μέρα για τις ετοιμασίες. Τα παιχνίδια δε χρειάζεται να είναι πολύπλοκα. Τα παιδιά θα τα ευχαριστηθούν όπως και να έχει!
– Οργάνωση δασκάλων & εθελοντών:
Αφού έχουμε πια ξεκάθαρα τα προηγούμενα στο μυαλό μας, οργανώνουμε τους δασκάλους & τους εθελοντές. Ένα γραπτό κείμενο με επεξηγήσεις & οδηγίες για τα παιχνίδια που θα δώσουμε στους δάσκαλους από νωρίτερα, θα τους βοηθήσει να προετοιμαστούν με την ησυχία τους και φυσικά απαντάμε στις όποιες απορίες τους.
Τους εθελοντές θα τους ενημερώσουμε για
1) την ώρα συνάντησης στο σχολείο εκείνη τη μέρα,
2) την τάξη που θα αναλάβουν,
3) για το τι θα πουν στα παιδιά,
4) για το ότι θα συνοδέψουν τα παιδιά στην αυλή ως τον δάσκαλο.
5) για τους υπόλοιπους: για το στήσιμο των παιχνιδιών & για τα παιχνίδια, ώστε, αν χρειαστεί, να δώσουν ένα χεράκι στο δάσκαλο.
– Checklist για τις προετοιμασίες:
Έχουμε κάνει τις προετοιμασίες μας και είμαστε έτοιμοι από την προηγούμενη μέρα ώστε να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή πανικόβλητοι. Στις προετοιμασίες συμπεριλαμβάνονται:
√ ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων (διαδικασία, οδηγίες, απορίες, ώρα συνάντησης για τους εθελοντές,…)
√ φωτοτυπίες από τα παιχνίδια, οδηγίες, διαδικασία για την περίπτωση που κάποιος δάσκαλος έχει τελευταίες απορίες ή ξέχασε τις σημειώσεις του (θα τις έχουμε μαζί μας)
√ μια λίστα που θα την έχουμε μαζί μας, με συγκεντρωμένες όλες τις τάξεις, τους δάσκαλους, τα παιχνίδια που θα παίξουν, τα αντικείμενα που θα χρειαστούν για τα παιχνίδια καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία & την αντίστοιχη κρυψώνα. Έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο, γιατί πιστέψτε με, θα μας χρειαστεί.
Για εκτύπωση: λίστα για 6 τάξεις | λίστα για 12 τάξεις
– έχουμε μαζί μας:
√ το χάρτη όπου έχουμε σημειώσει τις θέσεις των κρυψώνων καθώς και πού θα παίζει κάθε τάξη. Σε αυτήν τη θέση θα βρίσκεται ο αντίστοιχος δάσκαλος
√ τα τρία στοιχεία για κάθε τάξη καθώς και οδηγίες για τα παιχνίδια, βαλμένα μέσα σε φάκελο με σημειωμένα πάνω του την τάξη & το όνομα του δάσκαλου, για να μη γίνει μπέρδεμα. Δίνουμε το φάκελο στον αντίστοιχο δάσκαλο, λίγο νωρίτερα από τη γιορτή. Έτσι, θα έχει χρόνο να τσεκάρει κάποια απορία και από την άλλη αποφεύγουμε την περίπτωση να το ξεχάσει σπίτι του εκείνη τη μέρα
√ τα αντικείμενα που θα κρυφτούν στις κρυψώνες (ευρήματα)
√ όλα τα αντικείμενα που θα χρειαστούμε για να παίξουμε τα παιχνίδια (εφόσον χρειάζονται)
√ όλα τα αντικείμενα που θα χρειαστούμε για να κρεμάσουμε τα ευρήματα: σπάγκο, μανταλάκια
√ φυσικά και όλα όσα θα χρειαστούν για τη γιορτή που θα ακολουθήσει.
* Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι ήδη στο σχολείο από τις προηγούμενες μέρες.
√ έχουμε συνεννοηθεί με τους εθελοντές από νωρίτερα (για να μην τους ψάχνουμε τελευταία στιγμή) για την ώρα συνάντησης & για το ρόλο του καθενός, για να το έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του:
1) Ποιοι θα πάνε στις τάξεις, ώστε να γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε, τι πρέπει να κάνουν & με ποιον δάσκαλο θα παίξει η τάξη τους. Επίσης, πολύ σημαντικό (!), τους έχουμε δώσει κάποιο χρονικό περιθώριο, ας πούμε 20 – 25 λεπτά, ώστε και να γνωρίζουμε πόση ώρα έχουμε στη διάθεση μας για τις τελευταίες ετοιμασίες στην αυλή, αλλά κυρίως για να μην κατέβει από πολύ νωρίς κάποιο τμήμα και αρχίζει να παίζει. Θα φανεί άδικο στα υπόλοιπα παιδιά!
2) Ποιοι θα παίξουν: ενημερώστε τους για τα παιχνίδια για να βοηθήσουν τους δάσκαλους.
3) Ποιοι θα στήσουν: πού θα στήσουν αντικείμενα για τα παιχνίδια ή πού θα κρύψουν τα ευρήματα.
* Be nice! Οι εθελοντές είναι πολύτιμοι και αφιερώνουν χρόνο & κόπο, ας μην το ξεχνάμε!
– Οργανώνουμε το χώρο:
1) Καλό θα ήταν, να μην κρύψουμε τα ευρήματα πριν από κάποιο διάλειμμα, για να μη βρεθούν καταλάθος από τα παιδιά. Ενόσω οι εθελοντές είναι μέσα στις τάξεις, έχουμε κάποιο χρόνο να τα κρύψουμε. Το ιδανικό θα ήταν το κυνήγι θησαυρού να ξεκινήσει μία ώρα μετά το διάλειμμα. Έτσι θα έχουμε αρκετό χρόνο να προετοιμαστούμε. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το πόσες ετοιμασίες έχουμε να κάνουμε.
2) Στήνουμε αντικείμενα που ενδεχομένως χρειάζονται για κάποια παιχνίδια.
3) Οδηγούμε τους δάσκαλους στις θέσεις τους, δηλ. στο χώρο που έχουμε επιλέξει από πριν και όπου θα παίξουν με την αντίστοιχη τάξη τους.
4) Περιμένουμε όλο αγωνία!
5) Ενόσω παίζονται τα παιχνίδια, στήνουμε τα απαραίτητα για την τελική φάση του παιχνιδιού. Κρεμάμε το σπάγκο, ετοιμάζουμε τα μανταλάκια, τοποθετούμε τον εθελοντή που θα κρεμάσει τα ευρήματα. Η θέση αυτή πρέπει να είναι ορατή για να γνωρίζουν τα παιδιά πού θα πρέπει να πάνε για να παραδώσουν το εύρημά τους.
Επίσης, έχουμε το νου μας & βοηθάμε όπου χρειάζεται.
Οδηγίες προς τους δασκάλους:
Όσο περισσότερο ενημερωμένοι είναι όλοι όσοι συμμετέχουν, τόσο λιγότερο άγχος θα υπάρχει και τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχει το κυνήγι θησαυρού. Ετοιμάζουμε λοιπόν ένα αναλυτικό κείμενο που να εξηγεί στους δασκάλους τι πρέπει να κάνουν, ποιος είναι ο ρόλος τους, ποια θα είναι η τάξη με την οποία θα παίξουν & ποια θα είναι τα παιχνίδια-αποστολές. Τους δίνουμε αναλυτικές οδηγίες για κάθε παιχνίδι, για τα στοιχεία & για την κρυψώνα!
Μοιράζουμε αυτό το κείμενο κάποιες μέρες νωρίτερα, για να έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν & να διευκρινίσουν τις όποιες απορίες τους.
Αν θέλετε να δείτε τα κείμενα που μοιράσαμε εμείς, δείτε εδώ: οδηγίες για τα παιχνίδια & επεξηγήσεις για τους δάσκαλους
Γρίφοι – προτάσεις:
Οι γρίφοι μπορεί να είναι κρυπτόλεξα, απλές ερωτήσεις, αναγραμματισμοί κλπ. Εμείς επιλέξαμε απλές ερωτήσεις, προσαρμοσμένες στις ηλικίες των παιδιών & με συγκεκριμένη θεματολογία. Ας δούμε ένα παράδειγμα για τη δασκάλα Μαρία, όπως το είδαμε και παραπάνω: χρειαζόμαστε 5 γράμματα & έχουμε 20 παιδιά στην τάξη. Άρα κάνουμε 5 ομάδες από 20:5= 4 παιδιά σε κάθε μία. Έχουμε 5 χαρτάκια κομμένα που δίνουμε σε κάθε ομάδα.
Ερωτήσεις:
Τάξη (πχ) Α1 / Δάσκαλος αναφοράς: (πχ) κα Μαρία
1. Πώς ονομάζουμε την Δευτέρα που πετάμε χαρταετό; (σωστή απάντηση: Καθαρά Δευτέρα)
– – – – – – – – – – – – –
Κυκλώστε το σύμφωνο που εμφανίζεται δύο φορές. (Ρ)
2. Ποιο έθιμο συνηθίζεται την Καθαρά Δευτέρα; (Χαρταετός)
– – – – – – – – –
Κυκλώστε το πέμπτο γράμμα. (Α)
3. Πώς λέγεται το ψωμί που τρώμε την Καθαρά Δευτέρα; (Λαγάνα)
– – – – – –
Κυκλώστε το δεύτερο γράμμα της δεύτερης συλλαβής. (Α)
4. Πώς λέγονται οι μέρες που μασκαρευόμαστε; (Απόκριες)
– – – – – – – –
Κυκλώστε το έκτο γράμμα. (Ι)
5. Μια γνωστή Πέμπτη της Αποκριάς: (Τσικνοπέμπτη)
– – – – – – – – – – – –
Κυκλώστε το γράμμα που βρίσκεται στην 4η θέση μετρώντας από το τέλος. (Μ)
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα: ερωτήσεις & γρίφοι για το κυνήγι θησαυρού στο σχολείο
Αποστολές – παιχνίδια: προτάσεις
Αν θέλετε να δείτε ποια παιχνίδια παίξαμε εμείς, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ: παιχνίδια – προτάσεις για το κυνήγι θησαυρού στο σχολείο
Τι λέτε, σας άνοιξα την όρεξη για ένα κυνήγι θησαυρού στο σχολείο; Πολύ θα χαιρόμουν! Και αν έχετε απορίες ή χρειάζεστε κάποιες διευκρινίσεις, μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα και εγώ με χαρά θα σας απαντήσω.
Καλή διασκέδαση σας εύχομαι στο κυνήγι θησαυρού στο σχολείο σας!