ΒεLovάκι, ιδέες για δώρα, σχέδια, χριστούγεννα

Γούρια «μάτι» πλεκτά με βελονάκι

Γούρια "μάτι" πλεκτά με βελονάκι

Νέα χρονιά και είπα να δοκιμάσω κάτι και εγώ με το βελονάκι μου. Με τόσα γούρια γύρω μου, ε δεν μπόρεσα να αντισταθώ! Τώρα η αλήθεια είναι πως δεν το έχω και πολύ με το «μάτι», ωστόσο μου αρέσουν πολύ οι αποχρώσεις του μπλε, οπότε γιατί όχι; Γούρια «μάτι» λοιπόν για τη νέα χρονιά και χρόνια μας πολλά & όμορφα!

Τι θα χρειαστούμε για να πλέξουμε τα γούρια:

– μαλλάκι (εγώ χρησιμοποίησα βαμβακερό)

– βελονάκι κατάλληλο για το μαλλάκι μας (εδώ νούμερο 3)

– ψαλιδάκι

– stitch marker ή κλωστούλα για να σημαδεύουμε την αρχή κάθε γύρου, καθώς θα πλέξουμε με συνεχόμενους γύρους

– βελόνα για ράψιμο (με μεγάλη οπή, να χωράει το μαλλάκι μας)

– υλικό για γέμισμα

Πριν ξεκινήσουμε όμως, θα ήθελα να δούμε πρώτα κάποια σημεία ώστε τα γούρια μας να είναι όσο γίνεται πιο όμορφα:

Επεξηγήσεις (*γενικές οδηγίες για αλλαγή χρώματος ή νήματος σε κύκλο χωρίς αυτό να φαίνεται):

Για να αποφύγουμε τη γραμμή (ραφή) που δημιουργείται όταν πλέκουμε τους γύρους με ένωση, αλλά και τα σκαλάκια που δημιουργούνται όταν αλλάζουμε νήμα/χρώμα σε συνεχόμενους γύρους, θα κάνουμε τα εξής:

1. Όταν πλέκουμε με το ίδιο χρώμα, θα πλέκουμε με συνεχόμενους γύρους (για αποφυγή ραφής)

2. Όταν αλλάζουμε χρώμα/νήμα (για να αποφύγουμε τα σκαλάκια):

Αφού πλέξουμε το τελευταίο αργ στο χρώμα μας (πριν την αλλαγή), κόβουμε το νήμα και το τραβάμε μέσα από το βελονάκι:

Περνάμε το βελονάκι μας μέσα από τον μεθεπόμενο πόντο από πίσω προς τα μπροστά (1), περνάμε το νήμα γύρω από το βελονάκι (2) και το τραβάμε προς τα πίσω (3):

Περνάμε το βελονάκι μας τώρα μέσα από την πίσω (μόνο) θηλιά του τελευταίου αργ (εκεί που είχαμε κόψει το νήμα), παίρνουμε το νήμα και το τραβάμε προς τα πίσω:

Αφήνουμε το βελονάκι και τραβάμε το νήμα απαλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος κύκλος (όπως στη φωτογραφία). Πρέπει να μπορούμε να μετρήσουμε άνετα τον αριθμό των πόντων αυτού του γύρου. Το δένουμε με την άλλη άκρη του νήματος, στο πίσω μέρος του πλεκτού μας:

Tip: Όταν δένουμε τα νήματα με κόμπους, ας πούμε με 3, τον πρώτο τον δένουμε απαλά, όχι πολύ σφιχτά, τον 2ο πιο σφιχτά και τον τρίτο σφιχτά. 

Παίρνουμε το νέο νήμα/χρώμα και το περνάμε στο βελονάκι όπως όταν ξεκινάμε ένα καινούργιο πλεκτό (1). Με το νήμα πάνω στο βελονάκι περνάμε το βελονάκι μέσα από οποιαδήποτε θηλιά* (δες Tip), από μπροστά προς τα πίσω (2). Το νήμα θα είναι δεξιά από το βελονάκι. Παίρνουμε το νήμα με το βελονάκι και το τραβάμε μέσα από τη θηλιά, έχουμε 2 θηλιές στο βελονάκι (3), παίρνουμε νήμα και το περνάμε μέσα από τις 2 θηλιές (όπως κάνουμε τα αργ) (4). Συνεχίζουμε κανονικά σε συνεχόμενους γύρους μέχρι το τελευταίο αργ αυτού του νήματος/χρώματος:

*Tip: Προσωπικά, όταν αλλάζω χρώμα/νήμα μου αρέσει να πλέκω τον πρώτο γύρο με αυτό μόνο από τις πίσω θηλιές. Δείτε τη διαφορά (γαλάζιο: πίσω θηλιά, μπεζ: και από τις 2 θηλιές). Εσείς αποφασίζετε:

Για τα μικρά γούρια (8 γύροι):

με βελονάκι νούμερο 3: διάμετρος περίπου 6-6,5 εκ | συνολικό ύψος περίπου 29 εκ

(για τα μεγάλα γούρια, δες παρακάτω)

Πλέκουμε 2 κομμάτια, ωστόσο στο 2ο δε θα κόψουμε το νήμα στο τέλος του 8ου γύρου! Μπορούμε να πλέξουμε 2 ίδια κομμάτια ή να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά χρώματα, ωστόσο οι τελευταίοι 3 γύροι θα είναι ίδιου χρώματος και στα 2 κομμάτια.

Γύρος 1ος:

Σε μαγικό κύκλο πλέκουμε 6 άρριχτα γαϊτανάκια (αργ)

*Αντί για μαγικό κύκλο μπορούμε εναλλακτικά να πλέξουμε 2 γαϊτανάκια στον αέρα (γσα). Σε αυτήν την περίπτωση πλέκουμε τα 6 αργ μέσα στο πρώτο γσα.

Γύρος 2ος:

από 2 αργ σε κάθε αργ του 1ου γύρου (12 αργ)

Γύρος 3ος:

*1 αργ, μετά 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου (18 αργ)

Εδώ αλλάζουμε χρώμα/νήμα με τον τρόπο που είδαμε παραπάνω.

Γύρος 4ος:

1 αργ, μετά 2 αργ στον επόμενο πόντο | *από 1 αργ στους επόμενους 2 πόντους, μετά 2 αργ στον επόμενο* | επανάληψη ** μέχρι το τέλος του γύρου | 1 αργ στον τελευταίο πόντο (24 αργ)

Γύρος 5ος:

*από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους, μετά 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου (30 αργ)

Εδώ αλλάζουμε χρώμα/νήμα με τον τρόπο που είδαμε παραπάνω. 

Γύρος 6ος:

από 1 αργ στους επόμενους 2 πόντους, μετά 2 αργ στον επόμενο πόντο | *από 1 αργ στους επόμενους 4 πόντους, μετά 2 πόντους στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** μέχρι το τέλος του γύρου | από 1 αργ στους τελευταίους 2 πόντους (36 αργ)

Γύρος 7ος:

*από 1 αργ στους επόμενους 5 πόντους, μετά 2 αργ στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** ως το τέλος του γύρου (42 αργ)

Γύρος 8ος:

από 1 αργ στους επόμενους 3 πόντους, μετά 2 αργ στον επόμενο πόντο | *από 1 αργ στους επόμενους 6 πόντους, μετά 2 πόντους στον επόμενο πόντο* | επανάληψη ** μέχρι το τέλος του γύρου | από 1 αργ στους τελευταίους 3 πόντους (48 αργ).

Για το 1ο κομμάτι: Κόβουμε το νήμα και κλείνουμε το γύρο όπως είδαμε παραπάνω στις επεξηγήσεις.

Για το 2ο κομμάτι: Δεν κόβουμε το νήμα!

Ένωση κομματιών

Αφού τελειώσουμε με το 2ο κομμάτι, τοποθετούμε τα 2 κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο και με την καλή τους πλευρά προς τα έξω. Ενώνουμε τα 2 κομμάτια με βουβά γαϊτανάκια (βγ) ως εξής:

– πρώτα πλέκουμε 23 βγ. Στον 24ο πόντο πλέκουμε πρώτα 1 βγ & μετά 40 γσα. 1 βγ στο 1ο γσα της αλυσίδας (αυτή θα είναι η πάνω θηλιά, για το κρέμασμα).

– συνεχίζουμε πλέκοντας άλλα 15 βγ μέσα από τα 2 κομμάτια. Τοποθετούμε τη γέμιση:

– πλέκουμε άλλα 8 βγ. Στον τελευταίο πόντο (48ο) πλέκουμε αρχικά 1 βγ και μετά 70 γσα. 1 βγ στο 1ο γσα της αλυσίδας (αυτή θα είναι η κάτω θηλιά):

Κόβουμε το νήμα & το περνάμε στη βελόνα. Περνάμε το νήμα μέσα από το τελευταίο βγ που πλέξαμε (όχι της αλυσίδας) και ασφαλίζουμε:

Κάνουμε έναν χαλαρό κόμπο (στην μεγάλη αλυσίδα/κάτω θηλιά):

Κόβουμε νήματα περίπου 22-25 εκ από τα χρώματα που χρησιμοποιήσαμε (από ένα χρώμα ή από όλα, όπως μας αρέσει περισσότερο):

Τα περνάμε από τη μεγάλη θηλιά, κάνουμε κόμπο & κόβουμε τις άκρες τους να είναι ομοιόμορφα:

Έτοιμο το γούρι «μάτι» μας!

 

Για τα μεγάλα γούρια (12 γύροι):

με βελονάκι νούμερο 3: διάμετρος περίπου 9,5-10 εκ | συνολικό ύψος περίπου 33 εκ

Τα μεγάλα γούρια γίνονται όπως τα μικρά, απλά προσθέτουμε άλλους 4 γύρους, όπου:

Γύροι 1-3: ένα χρώμα

Γύροι 4-6: άλλο χρώμα

Γύροι 7-8: άλλο χρώμα

Γύροι 9-12: άλλο χρώμα (σύνολο πόντων: 72)

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 3 (και να επαναλάβουμε το ένα) ή 4 διαφορετικά χρώματα.

Για την ένωση: ενώνουμε τα 2 κομμάτια κατ’ αρχήν με 35 βγ. Στο 36ο πλέκουμε 1 βγ & την κοντή αλυσίδα. Συνεχίζουμε με άλλα 35 βγ (δεν ξεχνάμε να τοποθετήσουμε τη γέμιση) και στον τελευταίο πόντο (72ο) πλέκουμε 1 βγ & τη μεγάλη αλυσίδα. Ασφαλίζουμε όπως είδαμε στα μικρά γούρια.

Ελπίζω να σας άνοιξα την όρεξη για το επόμενο project σας,

καλό πλέξιμο 😉 & καλή χρονιά!

* Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και ξοδεύω πολύ χρόνο και κόπο για να μπορέσω να το μοιραστώ μαζί σας όσο γίνεται πιο αναλυτικά και με πολλές φωτογραφίες. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να προσθέσω, πως:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή και να αναδημοσιεύσετε αυτό το πατρόν με σχετική αναφορά στην πηγή τόσο λεκτικά όσο και με σύνδεσμο στην παρούσα ανάρτηση. Μπορείτε να πουλήσετε τα γούρια που πλέξατε με αυτό το πατρόν, εφόσον δεν γίνεται μαζική αναπαραγωγή. Δεν μπορείτε να πουλήσετε αυτό το πατρόν.

Σας ευχαριστώ που σέβεστε τη δουλειά μου 🙂

2 Comments

  1. Κικη says

    TΟΣΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    • iwanna says

      Πολύ χαίρομαι, ευχαριστώ 🙂

Comments are closed.