Χριστούγεννα

advent calendar

advent calendar

Γενικά δεν είμαι άτομο που προετοιμάζεται από νωρίς για τα Χριστούγεννα. Θέλω το καθένα στον καιρό του. Γι’ αυτό και αφήνω συνήθως οποιαδήποτε χριστουγεννιάτικη (προ)ετοιμασία για το Δεκέμβριο. Υπάρχει ωστόσο κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε το Νοέμβριο και αυτό είναι το αγαπημένο μου advent calendar! Γιατί; Επειδή πρέπει να είναι έτοιμο πριν τις 1/12.

Καθώς μεγάλωσα στη Γερμανία, οι παιδικές μου αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα ίσως είναι λιγουλάκι διαφορετικές. Τουλάχιστον όσον αφορά στις προετοιμασίες και στα έθιμα. Από τα αγαπημένα μου είναι τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια (Plätzchen – πλέτσχεν), τα αστέρια που φτιάχναμε από ριζόχαρτο και κολλούσαμε στα παράθυρα, η βόλτα με τον πατέρα μου στην πλατεία του χωριού για να διαλέξουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας και φυσικά και πάνω απ΄όλα το advent calendar – ας το λέμε έτσι. (Αν το μεταφράζαμε στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το πούμε ημερολόγιο του Advent ή αντίστροφης μέτρησης, όπως το βρήκα στο διαδίκτυο.)

Αγαπημένες αναμνήσεις που δεν μπόρεσα να τις αφήσω πίσω μου όταν ήρθα στην Ελλάδα. Ειδικά από τότε που απέκτησα παιδιά. Και έτσι τις συμπεριέλαβα στις χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες. Τα κουλουράκια & τα αστέρια τα φτιάχναμε μαζί με τα παιδιά, τουλάχιστον όταν ήταν μικρότερα. Πόσο μου άρεζε να πλάθουμε μαζί Plätzchen, να γεμίζουμε αλεύρι, να γελάμε & να τα στολίζουμε! Τώρα μπορεί να τα φτιάχνω πια μόνη μου, αλλά είναι πάντα περιζήτητα! Και τα αστέρια τα έχω ακόμη φυλαγμένα. Το advent calendar ωστόσο, το φτιάχνω πάντα μόνη μου – και περνάω επίσης καλά! Τι χαρά να ετοιμάζεις κάτι που ξέρεις πως θα ενθουσιάσει αυτούς που αγαπάς!

Ωραία το calendar, το καταλαβαίνουμε, τι είναι όμως το Advent;

Το Advent είναι ουσιαστικά μια χρονική περίοδος που προετοιμάζει τους πιστούς για τον ερχομό, την «έλευση του Κυρίου» (adventus Domini). Αναφέρεται στο χρονικό διάστημα 22-28 ημερών πριν από τα Χριστούγεννα. Ή αλλιώς, το διάστημα που περιλαμβάνει τις 4 Κυριακές που προηγούνται των Χριστουγέννων. Ξεκινάει πάντα Κυριακή και τελειώνει στις 25/12. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να το παραλληλίσουμε με τη δική μας αντίστοιχη περίοδο νηστείας. Ίσως να έχετε δει και κάτι επιτραπέζια στεφάνια με 4 κεριά. Τα κεριά αυτά συμβολίζουν τις 4 Κυριακές. Όσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα ανάβουμε και από ένα κερί. Την πρώτη Κυριακή δηλαδή ανάβουμε το πρώτο κερί, τη δεύτερη ανάβουμε ένα ακόμη μέχρι που καίνε και τα 4 κεριά την τελευταία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα. Αντίστοιχα λέμε την πρώτη Κυριακή 1. Advent, τη δεύτερη 2. Advent κοκ.

advent calendar

το επιτραπέζιο στεφάνι (Adventskranz) που έφτιαξε η φίλη μου Αθηνά (δική της φωτογραφία)

Και το advent calendar;

Το ημερολόγιο αυτό αφορά στις τελευταίες 24 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ξεκινάει δηλαδή στις 1 Δεκεμβρίου και τελειώνει την παραμονή. Δεν είναι όμως ένα απλό ημερολόγιο! Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι τα δωράκια που συνοδεύουν κάθε ημέρα και προετοιμάζουν τα παιδιά για τα Χριστούγεννα. Έτσι η αναμονή γίνεται προφανώς πιο ευχάριστη! Και μπορεί μεν να απευθύνεται κυρίως στα παιδιά αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα χαροποιούσε και έναν ενήλικα!

Στο δικό μας σπίτι, όταν ήμουν μικρή, ήταν συνήθως ένα ημερολόγιο χαρτονένιο με 24 μικρά πορτάκια που έκρυβαν 24 σοκολατάκια (τα βρίσκει σήμερα κανείς και στην Ελλάδα). Αν και μου άρεζαν τα σοκολατάκια, μου άρεζε περισσότερο να διαβάζω τα μικρά μηνυματάκια που κρυβόντουσαν κάτω από αυτά. Ανυπομονούσα πάρα πολύ να ανοίξω το επόμενο πορτάκι και ας ήξερα τι περιείχε. Και αυτό το λέω γιατί πολλοί συμμαθητές μου είχαν advent calendar υπερπαραγωγές που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Φυσικά οι δικοί μου γονείς δεν είχαν το μυαλό τους σε κάτι αντίστοιχο, δεν τους ήταν και οικείο. Το ήξερα και έτσι δεν με πείραζε.

Όταν ήρθε η σειρά μου να γίνω γονιός, άρχισα να σκέφτομαι περισσότερο τα advent calendar. Και αυτό επειδή έβλεπα τις φίλες μου, με γερμανική επιρροή και αυτές μεγαλωμένες, να τα ετοιμάζουν για τα παιδιά τους. Από την άλλη, δεν μπόρεσα να μη θυμηθώ αυτά τα ιδιαίτερα ημερολόγια των συμμαθητών μου. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το έθιμο των advent calendar στο σπίτι μας!

Είναι δύσκολο να φτιάξουμε ένα advent calendar;

Όχι. Θέλει όμως χρόνο, λίγο κόπο & φαντασία. Το δύσκολο για μένα δεν είναι τόσο η κατασκευή του αλλά η επιλογή των δώρων! Επίσης θα πρέπει να υπολογίσουμε το χρόνο μας για να είμαστε έτοιμοι πριν τις 1/12 ώστε, όταν ξυπνήσουν τα παιδιά εκείνη την ημέρα, να το βρουν έτοιμο! Και να δείτε πόσο εύκολα θα ξυπνούν πια κάθε πρωί μέχρι τα Χριστούγεννα 🙂

Το ημερολόγιο αυτό ουσιαστικά είναι 24 δωράκια κρυμμένα σε περιτύλιγμα. Η κατασκευή αφορά δηλαδή στο περιτύλιγμα, στην παρουσίασή τους. Και εδώ είναι που επιστρατεύουμε τη φαντασία μας ή εναλλακτικά κάνουμε και μια βόλτα από το διαδίκτυο για λίγο brain storming. Αν πάλι θέλουμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο μπορούμε να φτιάξουμε και τα δωράκια!

*Δε χρειάζεται να φτιάχνουμε κάθε χρόνο και από ένα ημερολόγιο. Αν βολεύει η κατασκευή μας, μπορούμε να την κρατήσουμε και να τη χρησιμοποιούμε για όσα χρόνια θέλουμε ανανεώνοντας απλώς τα δώρα!

Και πώς θα το φτιάξουμε;

Αν σας άνοιξα την όρεξη, δείτε 7 ιδέες για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα & εύκολα τα δικά μας advent calendar και διαλέξτε ανάμεσα σε 100+ ιδέες για τα δώρα που θα τα συνοδεύουν

Καλές γιορτές να έχουμε!