DIY, Χριστούγεννα

advent calendar με σπιρτόκουτα

advent calendar με σπιρτόκουτα

Ελληνίδα μάνα 🙂 Παρόλο που υποτίθεται πως πέρσι ήταν η τελευταία χρονιά που θα έφτιαχνα advent calendar για την κόρη μου (μια και θα έφευγε για σπουδές) αναθεώρησα […δε γίνεται, μόνο το παιδί στο εξωτερικό χωρίς κανέναν τέτοιες μέρες κτλ… ας της φτιάξω λίγο τη διάθεση να μπει στο πνεύμα των Χριστουγέννων κτλ…] και αποφάσισα να της φτιάξω και φέτος ένα advent calendar και να της το στείλω. Για να μην πληρώσω όμως μια περιουσία στην αποστολή (24 δωράκια είναι αυτά!), θα έπρεπε να είναι κάτι ελαφρύ. Και έτσι κατέληξα να φτιάξω ένα advent calendar με σπιρτόκουτα. Γιατί και ελαφριά είναι και όγκο δεν πιάνουν.

Σπιρτόκουτα λοιπόν, αγαπημένα! (Η αλήθεια είναι, πως δεν είχα τόσα άδεια σπιρτόκουτα στο σπίτι, οπότε τα αγόρασα. Τώρα το τι θα τα κάνω τόσα σπίρτα, θα το δούμε σε άλλο post 🙂

Ας παίξουμε λιγάκι, να δούμε πώς μας αρέσει & πώς μας βολεύει περισσότερο το advent calendar με σπιρτόκουτα:

Χμμμ… Να τα αφήσω χύμα ή να τα κολλήσω σε κορδέλα; Μήπως να φτιάξω μια κατασκευή, ας πούμε κάτι σαν κοσμηματοθήκη ή κάτι για να αποθηκεύει μικροπράγματα του γραφείου;

Πολλές οι επιλογές και άντε να αποφασίσεις…

Τελικά δε χρειάστηκε όμως πολύ, γιατί με περιόριζε ο χρόνος αλλά και η σκέψη πως θα σταλεί ταχυδρομικά. Αποφάσισα να αφήσω τα κουτάκια χύμα, μη μου χαλάσει η κατασκευή κατά τη μεταφορά. Κρατάμε όμως τις εναλλακτικές για μια άλλη φορά, έτσι;

Τελικές αποφάσεις για το advent calendar με σπιρτόκουτα

– σκέτα ή με περιτύλιγμα;

Αφού κατέληξα στο σχήμα, έμενε να αποφασίσω αν θα τα άφηνα ως έχουν ή αν θα τα τύλιγα με κάποιο χαρτί. Μου άρεσε ωστόσο πολύ η ιδέα να είναι σαν δωράκια και έτσι δε χρειάστηκε και πολύ να σκεφτώ! Θα έφτιαχνα 24 δωράκια-πακετάκια με τα όλα τους!

Αναρωτιόμουν αν θα προλάβω, αλλά τελικά δε χρειάστηκε πολύς χρόνος να ετοιμάσω τις συσκευασίες μου. Βρήκα όμορφα χαρτιά, τα έκοψα σε ορθογώνια (στις διαστάσεις του εξωτερικού κουτιού αφήνοντας και λίγο παραπάνω για επικάλυψη) και τα κόλλησα πάνω στα σπιρτόκουτα. Μου άρεσαν και έτσι, αλλά είπα να δοκιμάσω να βάλω και μια κορδελίτσα. Και μου άρεσαν περισσότερο!

– αρίθμηση ή … «στην τύχη»;

Το επόμενο ερώτημα ήταν αν θα τα αριθμούσα ή αν θα άφηνα την κόρη μου να διαλέγει στην τύχη. Χρόνος πολύς δεν υπήρχε και έτσι έκλινα προς τη δεύτερη επιλογή. Άσε που, αν δεν ήταν αριθμημένα, θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ξανά ως συσκευασία δώρου ή κουτάκι για να βάζει μέσα μικροπράγματα, από συνδετήρες μέχρι δαχτυλίδια. Υπήρχε όμως το εξής θέμα: η κόρη μου θα έρθει σπίτι πριν τις 24/12, οπότε τι θα γινόντουσαν τα τελευταία πακετάκια; Έπρεπε να της αφήσω ένα σχετικό μήνυμα να τα φέρει μαζί της! Επίσης είχα σκεφτεί ένα δωράκι που ήθελα να το πάρει κάποια συγκεκριμένη ημέρα, γιατί χρειαζόταν και δική μου συνδρομή. Οπότε απορρίφθηκε τελικά η επιλογή «διαλέγω στην τύχη» και ετοίμασα 24 ετικέτες για κάθε μέρα, τις οποίες τις πέρασα από κορδελίτσα αφήνοντας τις συσκευασίες ανέπαφες.

– παρουσίαση;

Το άλλο (και τελευταίο) που είχα να σκεφτώ ήταν η παρουσίασή τους. Αρχικά σκεφτόμουν να τα περάσω σε σπάγκο, να φτιάξω κάτι σαν γιρλάντα δηλαδή. Μετά μου ήρθε η ιδέα να είναι σε γυάλινο μπολ (δε θα έδειχναν πολύ όμορφα;), την οποία όμως την άφησα για πρακτικούς λόγους. Πού να το στείλεις τώρα… Έτσι κράτησα την ιδέα του μπολ-δοχείου και έφτιαξα ένα κουτάκι. Έβαλα τα πακετάκια μου μέσα με τη σειρά, δηλαδή τα τελευταία κάτω και τα πρώτα πάνω-πάνω, τύλιξα το πακέτο με προσοχή και της το έστειλα. Αγωνία μεγάλη & λαχτάρα έχω τώρα, να πετύχει η έκπληξη και να χαρεί!

Πώς έφτιαξα το advent calendar με σπιρτόκουτα

Πρώτα τα υλικά:

– 24 άδεια σπιρτόκουτα

– όμορφα χαρτιά για περιτύλιγμα ή χαρτί περιτυλίγματος (μπορεί να είναι 1 σχέδιο ή και περισσότερα)

– ψαλίδι

– χάρακας

– μολύβι

– κόλλα

– κορδέλα

– λευκό χαρτί για τις ετικέτες

– μαρκαδοράκι

*φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα χαρτιά για περιτύλιγμα, όπως παλιές εφημερίδες, σελίδες από περιοδικά, παλιές φωτογραφίες για κολάζ, λευκό χαρτί που θα το ζωγραφίσετε κλπ

Διαδικασία

1. Με χάρακα περνάμε σε χαρτί τις διαστάσεις του εξωτερικού κουτιού, δηλαδή το πλάτος  και το ανάπτυγμά του στο οποίο προσθέτουμε και άλλα 1,5-2 εκατοστά για επικάλυψη (μην είναι και τσίμα-τσίμα) και κόβουμε.

*tip

Αν δεν έχουμε τριγωνάκια και φοβόμαστε πως οι ευθείες μας δεν είναι παράλληλες, κάνουμε το εξής: Μετράμε τις διαστάσεις εξωτερικά, δηλ. βάζουμε το χάρακα στη μια πλευρά του χαρτιού, βάζουμε σημάδι. Μετράμε το ίδιο διάστημα και στην απέναντί του πλευρά και ενώνουμε τα δύο σημεία με μολύβι. Αυτή η γραμμή πρέπει να είναι παράλληλη με την πλευρά του χαρτιού. Το ίδιο κάνουμε και για την άλλη διάσταση. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε οι γραμμές μας να είναι ίσιες & κάθετες μεταξύ τους και το ανάπτυγμά μας να είναι ορθογώνιο.

2. Κολλάμε το χαρτί στο κουτί

3. Ετοιμάζουμε 24 κουτάκια

4. Ετοιμάζουμε ετικέτες: κόβουμε μικρά χαρτάκια και τα αριθμούμε από το 1-24. Με μια βελόνα κάνουμε μικρές τρύπες για να περάσουμε την κορδέλα.

5. Ετοιμάζουμε και τα δωράκια μας…

δωράκια για advent calendar με σπιρτόκουτα

χιονάνθρωπος μέσα με σπιρτόκουτο

δεντράκι μέσα σε σπιρτόκουτο

6. Τώρα θέλει λίγη προσοχή, αν θέλουμε να συσχετίσουμε δωράκια με ημέρες. Για να ξέρουμε σε ποιο κουτί βρίσκεται ποιο δωράκι καλό θα ήταν να ετοιμάσουμε κάθε κουτάκι ξεχωριστά!  (Κρατάμε και σημειώσεις, αν χρειάζεται)

Παρουσίαση του advent calendar με σπιρτόκουτα

Αφού τελειώσουμε με τα πακετάκια μας, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε ένα (γυάλινο) μπολ, σε ένα κουτί ή πάνω σε ράφι ή έπιπλο.

Έτοιμο το advent calendar με σπιρτόκουτα!

Ελπίζω να το απολαύσετε & να το χαρείτε όπως και εγώ [ & ελπίζω και η κόρη μου 🙂 ]

Για περισσότερη έμπνευση, μπορείτε να δείτε και άλλες ιδέες για advent calendar ή 100+ ιδέες για δώρα για advent calendar.

Καλές γιορτές να έχουμε!

χιονάνθρωπος μέσα σε σπιρτόκουτο

2 Comments

    • iwanna says

      Και ‘γω, και ‘γω! Ευχαριστώ 😊

Comments are closed.