DIY, Χριστούγεννα
Σχόλια 4

7 ιδέες για advent calendar που γίνονται γρήγορα & εύκολα

7 ιδέες για advent calendar

Μπορεί να πλησιάζουν οι γιορτές και να έχουμε μπει σε χριστουγεννιάτικη διάθεση, ωστόσο δεν έχουμε πάντα την πολυτέλεια του χρόνου για να ετοιμάσουμε κάτι ιδιαίτερο για advent calendar. Μη μου στενοχωριέστε όμως, γιατί σας έχω 7 ιδέες για advent calendar που θα μας βοηθήσουν να τα φτιάξουμε γρήγορα & εύκολα! Και το καλύτερο: αντέχουν στο χρόνο και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά!

Μου έχει τύχει και εμένα αρκετές φορές να φτιάξω advent calendar την τελευταία στιγμή. Και όχι μόνο 1, αλλά 2, γιατί το κάθε παιδί έχει το δικό του. Χρειάστηκε λοιπόν να σκεφτώ κάτι στα γρήγορα. Και για να σας διευκολύνω, σκέφτηκα να μοιραστώ εδώ μαζί σας κάποιες ιδέες για advent calendar που πρέπει να φτιάξουμε στα γρήγορα.

Πριν ξεκινήσουμε όμως, ας έχουμε κατά νου πως σημασία έχει να το χαρούμε όλοι, και τα παιδιά αλλά και εμείς που θα το φτιάξουμε! Γι΄αυτό, όχι άγχος & αγγαρεία 😉

Το αποτέλεσμα έτσι κι αλλιώς θα είναι εγγυημένο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη χαρούν τα παιδιά με αυτήν την έκπληξη και τα δωράκια κάθε μέρα!

Πριν δούμε τις ιδέες για advent calendar, μερικά tips:

– Μπορούμε να αριθμήσουμε τα πακετάκια μας από το 1 – 24 (χειρόγραφα, με αυτοκόλλητα ή έτοιμα από το διαδίκτυο) ή να αφήσουμε τα παιδιά να διαλέξουν στην τύχη. Αυτό ισχύει για όλα τα ημερολόγια. Ωστόσο, αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε κάποιο δώρο (πχ αυτό της παραμονής των Χριστουγέννων ή αν το παιδί μας έχει γενέθλια κάποια μέρα του Δεκέμβρη ή γιατί υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σκεπτικό), καλό είναι να αριθμήσουμε τις ημέρες, για να έχουμε τον έλεγχο. Αυτό σημαίνει επίσης πως, πρώτα βάζουμε την ημερομηνία στη συσκευασία μας και έπειτα προσθέτουμε το δωράκι γιατί αν το κάνουμε αντίστροφα μπορεί να μη θυμόμαστε σε ποια συσκευασία το έχουμε βάλει.

– Ας διαλέξουμε με προσοχή τη θέση όπου θα κρεμάσουμε το advent calendar μας. Και όσον αφορά στο ύψος (να φτάνουν τα παιδιά) και όσον αφορά στην ασφάλειά τους!

– Αν δε θέλουμε να κρεμάσουμε τα πακετάκια μας, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε πάνω σε τραπέζι, ράφι κλπ. ή να τα βάλουμε σε μπολ.

– Πριν φτιάξουμε το ημερολόγιο, καλό είναι να σκεφτούμε (στο περίπου) και τα δωράκια μας. Αυτό θα μας διευκολύνει στην επιλογή της συσκευασίας και στο μέγεθός της.

– Μπορούμε να ξεχωρίσουμε το δωράκι για την παραμονή των Χριστουγέννων, να είναι δηλαδή ιδιαίτερο, μέρα που είναι 🙂

7 ιδέες για advent calendar

Advent calendar με δωράκια κρεμασμένα σε σπάγκο

Τυλίγουμε τα 24 δωράκια μας με ένα ή διαφορετικά χαρτιά περιτυλίγματος και τα κρεμάμε σε σπάγκο.

Αν τα πακετάκια μας είναι μικρά, μπορούμε να τα κρεμάσουμε το ένα κάτω από το άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση τα κρεμάμε από κάτω προς τα πάνω, δηλ. το 1ο κάτω & το 24ο πάνω.

Advent calendar με χάρτινα σακουλάκια

το περσινό μας advent calendar που θα το χρησιμοποιήσω και φέτος για το γιο μου

Ένας άλλος, πολύ απλός, εύκολος & γρήγορος τρόπος να ετοιμάσουμε ένα advent calendar είναι να αγοράσουμε 24 χάρτινα σακουλάκια (θα τα βρούμε σε καταστήματα πώλησης συσκευασιών) και -αφού τα γεμίσουμε με δωράκια- να τα κρεμάσουμε με μανταλάκια σε σπάγκο. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουμε το χρόνο του περιτυλίγματος.

Τα σακουλάκια μπορούμε να τα ζωγραφίσουμε ή να τα διακοσμήσουμε όπως θέλουμε. Και αν τα προσέξουμε, τα χρησιμοποιούμε και του χρόνου!

7 ιδέες για advent calendar

7 ιδέες για advent calendar

 

(Παρατήρησα  φέτος πως ήδη κυκλοφορούν ειδικά σακουλάκια, έτοιμα με τα αυτοκόλλητα για τις μέρες και με σπάγκο. Άρα το μόνο που λείπει είναι το γέμισμα & μια πινελιά δική μας, εφόσον το θελήσουμε!)

7 ιδέες για advent calendar

Advent calendar με φίλτρα του καφέ

Μια πολύ ωραία ιδέα των φίλων μου Εύα & Ανδρέα! (Δυστυχώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες.) Έφτιαξαν 3 ημερολόγια για τα παιδιά τους, βάφοντας τα φίλτρα με νερομπογιές και σε συγκεκριμένο χρώμα. Έτσι κάθε παιδί είχε το χρώμα του και δεν μπερδευόταν! Σκεφτείτε πόσο όμορφα στολισμένο ήταν το σπίτι τους!

Αν μας περισσεύουν λοιπόν φίλτρα του καφέ (ή σε κάποιον γνωστό μας), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά αντί για σακουλάκια. Μπορούμε να τα ζωγραφίσουμε με νερομπογιές ή μαρκαδόρους, να χρησιμοποιήσουμε αυτοκόλλητα ή να φτιάξουμε ετικέτες με αριθμούς και να τα κολλήσουμε. Τα κρεμάμε με μανταλάκια σε σπάγκο.

Θέλει όμως δωράκια ελαφριά!

7 ιδέες για advent calendar

Advent calendar με άδειες συσκευασίες

Νομίζω πως μια όμορφη ιδέα θα ήταν ένα ημερολόγιο φτιαγμένο από παλιές άδειες συσκευασίες, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως δοχεία-κουτάκια. Έτσι και δεν πετάμε σκουπίδια και φτιάχνουμε κάτι ιδιαίτερο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο!

Ειδικά τα κυλινδρικά κουτάκια -τα γνωστά- πιστεύω πως είναι μια τέλεια λύση, γιατί γίνονται πολύ γρήγορα & εύκολα. Χρειάζονται μόνο περιτύλιγμα. Ένα αυτοκόλλητο στο καπάκι για τη μέρα και έτοιμο! Και αν δεν τα έχουμε πρόχειρα, μπορούμε να ρωτήσουμε τους γνωστούς μας ή να τα μαζεύουμε για να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο για του χρόνου 😉 Αυτό το advent calendar μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό! Και αν πάλι δεν θέλουμε να το κρατήσουμε, έχουμε έτοιμα 24 κουτάκια-δωράκια, αρκεί να κολλήσουμε την ημερομηνία με σελοτέιπ!

7 ιδέες για advent calendar

Τα δε επώνυμα σακουλάκια δώρου είναι μια ακόμη πιο εύκολη λύση! Αν και εσείς τα μαζεύετε όπως εγώ (γιατί δε μου κάνει καρδιά να τα πετάξω) και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε… ένα αυτοκόλλητο με την ημερομηνία θα καλύψει τέλεια την επωνυμία! Το καλό σε αυτήν τη λύση είναι πως τα σακουλάκια αυτά έχουν συνήθως διαφορετικό μέγεθος και έτσι μπορούμε να προσαρμόσουμε και τα δωράκια μας (μεγαλύτερα – μικρότερα).

Advent calendar με χάρτινα ποτήρια του καφέ

7 ιδέες για advent calendar

Είτε μας βρίσκονται στο σπίτι είτε ανακυκλώνουμε αυτά που αγοράζουμε από έξω, ας το σκεφτούμε πριν τα πετάξουμε! Με ένα ψαλίδι & λίγες κινήσεις αυτά τα ποτήρια γίνονται πολύ όμορφα δοχεία για δωράκια.  Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε ή να τα αφήσουμε ως έχουν.

7 ιδέες για advent calendar

7 ιδέες για advent calendar

7 ιδέες για advent calendar

* Δε θα ήταν και μια ωραία ιδέα για να συσκευάσουμε κουλουράκια;

Advent calendar με σπιρτόκουτα

(Σιγά να μην τα άφηνα απ’ έξω… )

Τα σπιρτόκουτα είναι μια εύκολη λύση για μικρά δωράκια ή για την περίπτωση που θέλουμε να στείλουμε το advent calendar μας ταχυδρομικώς, γιατί και ελαφριά είναι και όγκο δεν έχουν! Γι’ αυτό σκέφτηκα αυτή τη λύση για το advent calendar της κόρης μου που ζει (πια) στο εξωτερικό.

Τυλίγουμε τα σπιρτόκουτα με χαρτί και… έτοιμα τα 24 μικρά πακετάκια μας! Αν πάλι έχουμε όμορφα σπιρτόκουτα, τα αφήνουμε ως έχουν και γράφουμε μόνο την ημέρα. Μπορούμε να τα κρεμάσουμε σε σπάγκο ή να κολλήσουμε από πίσω μαγνητάκια και να τα βάλουμε πάνω σε επίπεδη λαμαρίνα (ταψάκι). Μπορούμε επίσης να κολλήσουμε χριτς χρατς σε αυτά και σε κορδέλα και να τα κρεμάσουμε. Και φυσικά μπορούμε απλώς να τα βάλουμε σε (διαφανές) μπολ ή σε κουτί. Πώς σας φαίνονται;

7 ιδέες για advent calendar

Και μια ακόμη ιδέα από τη φίλη μου Αλεξάνδρα:

advent calendar με σπιρτόκουτα

κατασκευή με σπιρτόκουτο

Και… για τους μεγαλύτερους: ένα advent calendar σε βαζάκι

Ένα ιδιαίτερο δωράκι που έγινε advent calendar! Μια εναλλακτική λύση για μεγαλύτερα παιδιά ή για κάποιον ενήλικα.

Γράφουμε 24 ευχές, αποφθέγματα ή μηνυματάκια σε μικρά χαρτάκια. Τα κάνουμε ρολό ή τα διπλώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μικρό βαζάκι. Στολίζουμε με κορδέλα και … έτοιμο!

7 ιδέες για advent calendar

Λοιπόν, τι λέτε; Σας άνοιξα την όρεξη;

Αν σας φάνηκαν χρήσιμες αυτές οι ιδέες για advent calendar και τις δοκιμάσατε ή αν πάλι έχετε κάποιες άλλες ιδέες για advent calendar που φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα, πολύ θα χαρώ να τις μοιραστείτε μαζί μας!

Καλές γιορτές να έχουμε!

4 Comments

 1. Βαλέρια says

  Όμορφες ιδέες, ειδικά με τα υλικά που αγοράζουμε αναγκάστηκα , όπως τα σπιρτόκουτα. Τόσα δώρα, όμως, που να τα βρούμε και τι να είναι ώστε να ειναι και χρηστικά;

  • iwanna says

   Αααα, Βαλέρια, με πρόλαβες 😃 Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε ακριβώς με αυτό το θέμα! Υπομονή 😉 & έρχεται σύντομα… (Δεν έμειναν και πολλές μέρες πια)

 2. Καλημέρα Ιωάννα μου.
  Ήρθα να κάνω μια βόλτα στο μπλογκοσπιτακι σου.
  Πολύ ωραίες ιδέες για την αντίστροφη μέτρηση.
  Αυτό το σκ σκέφτομαι να κάνω για τις εγγονές μου.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  • iwanna says

   Καλώς όρισες, Ρένα μου, και χαίρομαι που βρίσκεσαι εδώ! Τα advent calendar είναι από τις αγαπημένες μου κατασκευές και πάντα τα κάνω με χαρά! Και αυτό επειδή έχω πολλές όμορφες παιδικές αναμνήσεις αλλά βλέπω πόσο τα χαίρονται και τα παιδιά μου – και ας μεγάλωσαν πια. Χαρά για όλους λοιπόν και αποτέλεσμα εγγυημένο! Καλή επιτυχία! (Και αν ψάχνεις για ιδέες για τα δώρα, μόλις ανέβασα ένα άρθρο με 100+ προτάσεις 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *