Σοκολάτα & Αλάτι

μηλόπιτα εύκολη & γρήγορη

μηλόπιτα εύκολη & γρήγορη

Χειμώνας έρχεται (λέμε τώρα) και δεν μπορώ να μη σκέφτομαι… μηλόπιτα: αγαπημένο γλυκό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την παιδική μου ηλικία, από τότε που η θεία μου την έφτιαχνε και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι (μέναμε πάνω κάτω).

Πόσο μου αρέσει αυτή η αντίθεση του γλυκού με το ξινό!

Είμαι οπαδός της μηλόπιτας – το μόνο γλυκό, που μαζί με τη δαμασκηνόπιτα με βάζουν σε πειρασμό. Εκτός φυσικά από την σοκολάτα, στην οποία δεν προβάλλω (πια) καμία αντίσταση 🙂 Ως εκ τούτου, την έχω δοκιμάσει σε διάφορες & πολλές παραλλαγές: και δοκιμάζοντάς την και φτιάχνοντάς την.

Σήμερα θέλω να σας δείξω μια πολύ απλή & εύκολη συνταγή για μηλόπιτα: τη μηλόπιτα της Μαριάννας. Η Μαριάννα είναι μια πολύ αγαπημένη μου φίλη, που όποτε πηγαίνεις σπίτι της θα σου έχει και από κάτι γλυκό, πάντα φτιαγμένο από τα χεράκια της & πολύ νόστιμο! Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω αν η συνταγή είναι δική της, αλλά εγώ έτσι την ονόμασα: μηλόπιτα της Μαριάννας, τιμής ένεκεν…

μηλόπιτα εύκολη & γρήγορη

Μηλόπιτα της Μαριάννας

Υλικά:

(συνταγή 1-2-3-4 για να τη θυμόμαστε πιο εύκολα)

1 φλ. τσαγιού λάδι (εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο)

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη (εγώ βάζω 1 1/2 για να είναι λιγότερο γλυκό, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου)

3 φλ. τσαγιού αλεύρι

4 αυγά

4 μήλα

– μπέικιν πάουντερ

– 1/2 – 1 κουτ. γλυκού κανέλα

* μια πρόσθεση δική μου: λίγα καρύδια χοντροκομμένα με το χέρι

Εκτέλεση: 

– Αρχικά βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη με τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ.

– Προσθέτουμε το λάδι και έπειτα το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Τα ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

– Τέλος, προσθέτουμε τα μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες (το πάχος είναι θέμα γούστου, εμένα μου αρέσουν χοντροκομμένα, να τα «δαγκώνω») και την κανέλα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

– Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα (εγώ χρησιμοποιώ μια στρόγγυλη διαμέτρου 28 εκ.) Αν δεν είναι αντικολλητική, στρώνουμε από πριν λαδόκολλα. Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα καρύδια πάνω στη ζύμη.

– Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα, αναλόγως το φούρνο.

– Την αφήνουμε να κρυώσει και τη βγάζουμε προσεκτικά από τη φόρμα. Έτοιμη!

Την επόμενη φορά λοιπόν που σας περισσεύουν μήλα ή που κοντεύουν να χαλάσουν, σκεφτείτε να φτιάξετε μια μηλόπιτα 😉

Καλή σας όρεξη!

μηλόπιτα εύκολη & γρήγορη