δραστηριότητες με παιδιά, Παιδική Χαρά

πώς οργανώσαμε μια παράσταση τσίρκο μαζί με τα παιδιά

parastasi-tsirko

Πώς από μια παρεξήγηση καταλήγεις σε μια παράσταση τσίρκο;

Καλοκαίριασε πια για τα καλά και πολλοί από σας ενδεχομένως να βρίσκεστε στην εξοχή, στο χωριό  ή στην παραλία μαζί με τα παιδιά σας. Τα οποία, με τόσο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους, άπλετος πια, καθώς τα σχολεία έχουν κλείσει (ουφ!), μερικές φορές σας φέρνουν στα πρόθυρα κρίσης. Γιατί, παρόλο που χαίρονται την ελευθερία τους, πολλές φορές δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς να γεμίσουν τη μέρα τους.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Αντί να κλείσουμε τα αυτιά μας στη γκρίνια τους – κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν έχει κανένα αποτέλεσμα – μπορούμε να τους δώσουμε κίνητρα! Και δεν αναφέρομαι μόνο σε παιχνίδια και χειροποίητες κατασκευές.

Οργανώστε τα!

Από φαντασία – ευτυχώς – τα παιδιά δεν έχουν έλλειψη. Αυτό που τους λείπει συχνά είναι μια μικρή παρότρυνση, ένα τόσο δα σπρωξιματάκι, ένα χεράκι βοήθειας. Έχουν ιδέες αλλά δεν ξέρουν πώς να τις υλοποιήσουν, γεγονός που τα απογοητεύει και τα αποθαρρύνει. Βοηθήστε τα!Ακούστε τις ιδέες τους, ρωτήστε, μιλήστε μαζί τους! Θα σας εκπλήξουν!

Για μια τέτοια περίπτωση θέλω να να σας μιλήσω σήμερα.

Η καλοκαιρινή παρέα της κόρης μου, μεγάλη είναι η αλήθεια και ετερόκλητη, είχε την ιδέα να παρουσιάσει κάποιες δεξιοτεχνίες, κυρίως χορευτικές. Κάτι που φυσικά δεν ενθουσίασε τα αγόρια! Δημιουργήθηκαν λοιπόν γκρίνιες, εντάσεις και παρεξηγήσεις. Έβλεπα το ζόρι και τη στεναχώρια τους, ωστόσο δίσταζα να ανακατευτώ.

Στο τέλος όμως το πήρα απόφαση, γιατί έβλεπα πως τα πράγματα ήταν απλά, απλώς ήθελε λίγη οργάνωση. Έκανα μια απόπειρα να τους μιλήσω και προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν όλο αυτιά!

Πού καταλήξαμε;

Παράσταση τσίρκο

parastasi-tsirko

Αποφασίσαμε να κάνουμε μια παράσταση τσίρκο! Ο καθένας θα παρουσίαζε ό,τι του άρεζε. Τα κορίτσια τα χορευτικά τους, τα αγόρια τα μαγικά τους. Κάποιος θα έκανε το θηριοδαμαστή με παντομίμα, κάποιος θα έλεγε ένα ανέκδοτο ή έναν γρίφο κτλ. Βάλαμε ένα σχοινί στο πάτωμα και έπαιξαν τους σχοινοβάτες. Και άλλα πολλά…

Και ήταν μια κανονική παράσταση τσίρκο. Με προσκλήσεις και αφίσα. Με γιρλάντα. Και όλα τα φτιάξαμε μαζί! Με στημένες καρέκλες στον κήπο για τους επισκέπτες -γονείς και φίλοι- που ήρθαν όλοι να παρακολουθήσουν την παράσταση τσίρκο. Και φυσικά με παρουσιαστή. Και με εισιτήριο ό,τι ήθελε ο καθένας: Το τελικό ποσό που συγκεντρώσαμε το διαθέσαμε για φιλανθρωπικό σκοπό. Πήραμε μάλιστα ευχαριστήρια δωράκια, τα οποία τα μοιράστηκαν τα παιδιά που το χάρηκαν πολύ και έμαθαν και να μοιράζονται!

Η παράσταση τσίρκο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Τα παιδιά μπήκαν στο πνεύμα της οργάνωσης, συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στη διαδικασία και στην παρουσίαση –  εν ολίγοις: το χάρηκαν με την ψυχή τους! Εννοείται πως ήταν η ατραξιόν του καλοκαιριού!

Και η αρχή για περισσότερα. Αλλά αυτά μια άλλη φορά…

Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια με τα παιδιά, δείτε και πώς μπορείτε να οργανώσετε ένα παιχνίδι ερωτήσεων όπου κερδίζουν όλοι!

Καλή διασκέδαση 😉