παιδικά πάρτι, Παιδική Χαρά
Leave a comment

κουίζ: παιχνίδι ερωτήσεων για πάρτι γενεθλίων & όχι μόνο

κουίζ: παιχνίδι ερωτήσεων για πάρτι γενεθλίων & όχι μόνο

Ένα παιχνίδι ερωτήσεων & γνώσεων όπου κερδίζουν όλοι… Εύκολο στην οργάνωση και στην εκτέλεση, με ελάχιστα υλικά και με μια έκπληξη στο τέλος! Για μικρούς & μεγάλους!

Παίξαμε αυτό το παιχνίδι ερωτήσεων στο πάρτι γενεθλίων της κόρης μου, όταν έκλεινε τα 11. Αν ωστόσο προσαρμόσετε τις ερωτήσεις και τους γρίφους, μπορείτε να το παίξετε με όλες τις ηλικίες.

– Διάρκεια παιχνιδιού περίπου 45-60 λεπτά: αυτό εξαρτάται 1) από τον αριθμό των γραμμάτων της κρυμμένης φράσης η οποία καθορίζει και τον αριθμό των ερωτήσεων που θα επιλέξετε καθώς και 2) από τη δυσκολία των ερωτήσεων.

– Αν θέλετε ερωτήσεις για διαφορετικές ηλικίες, έχετε στο νου να τις προσαρμόσετε στην ηλικία των δικών σας παιδιών: αν είναι πολύ εύκολες, θα βαρεθούν, αν πάλι είναι πολύ δύσκολες, θα αποθαρρυνθούν.

– Τα παιδιά παίζουν όλα μαζί, σαν μία ομάδα, χωρίς ανταγωνισμό.

– Εμείς το παίξαμε με αγόρια και κορίτσια.

– Το παιχνίδι αυτό ενδείκνυται και για εσωτερικό και για εξωτερικό χώρο.

Το παιχνίδι με λίγα λόγια

Πρόκειται για παιχνίδι ερωτήσεων όπου στο τέλος τα παιδιά πρέπει να βρουν με αναγραμματισμό μια κρυμμένη φράση. Αυτή η φράση θα τους οδηγήσει σε ένα κρυμμένο από νωρίτερα στοιχείο, το οποίο με τη σειρά του θα τους οδηγήσει σε μια κρυψώνα όπου έχουμε φυλάξει τα δωράκια τους. Αυτά τα δωράκια μπορεί να είναι οτιδήποτε: καραμελίτσες, σοκολατάκια κλπ, ό, τι θέλετε.

Τα παιδιά καλούνται λοιπόν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους θέτουμε εμείς. Για κάθε σωστή απάντηση ανταμείβονται με ένα γράμμα της κρυμμένης μας φράσης, το οποίο το έχουμε σχεδιάσει από πριν πάνω σε ένα έγχρωμο χαρτονάκι ή χαρτί και το οποίο το κρεμάμε σε ένα σκοινί ή σπάγκο. (Εναλλακτικά γράφουμε τα γράμματα σε έναν πίνακα.) Είναι σημαντικό το χαρτόνι να κρεμαστεί με τυχαία σειρά, αλλιώς υπάρχει η περίπτωση να αποκαλυφθεί η κρυμμένη φράση πριν το τέλος του παιχνιδιού! Αφού τελειώσουν οι ερωτήσεις και όλα τα γράμματα είναι κρεμασμένα στο σκοινί τα παιδιά καλούνται να βρουν τη χαμένη φράση με αναγραμματισμό, η οποία, όπως είπαμε, θα τους οδηγήσει στο κρυμμένο στοιχείο και στην κρυψώνα με τα δωράκια.

Προετοιμασία

-Τι θα πρέπει να έχετε υπόψη σας:

– τη δυσκολία των ερωτήσεων: να είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών, να μην είναι εύκολες αλλά ούτε πολύ δύσκολες

– την ασφάλεια (τα σημεία όπου είναι κρυμμένα το στοιχείο και τα δωράκια να είναι εύκολα προσβάσιμα από τα παιδιά)

-Τι θα πρέπει να ετοιμάσετε:

– να επιλέξετε τις 2 κρυψώνες

– να επιλέξετε την κρυμμένη φράση: καλό είναι να μην είναι απλώς μια λέξη, όπως πχ: τραπέζι, γιατί έτσι δε θα έχετε τη δυνατότητα για πολλές ερωτήσεις και το παιχνίδι θα τελειώσει υπερβολικά γρήγορα. Η φράση “κάτω από το τραπέζι” σας δίνει περισσότερες επιλογές.

– να ετοιμάσετε χαρτονάκια με γράμματα

κουίζ: παιχνίδι ερωτήσεων για πάρτι γενεθλίων & όχι μόνο

– να επιλέξετε τις ερωτήσεις. Έχετε και κάποιες εναλλακτικές για την περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν τη σωστή απάντηση. Αριθμός ερωτήσεων = αριθμός γραμμάτων της κρυμμένης φράσης, πχ. «κάτω από την καρυδιά» : 17 γράμματα = 17 ερωτήσεις

– τις προσκλήσεις: λεπτομέρειες για τις δικές μας προσκλήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ  

κουίζ: παιχνίδι ερωτήσεων για πάρτι γενεθλίων & όχι μόνο

– τα υλικά που θα χρειαστείτε

Το παιχνίδι αναλυτικά και βήμα-βήμα (δείτε πρώτα τις γενικές συμβουλές)

1. Η πρόσκληση έχει δώσει ήδη μια ένδειξη στα παιδιά για το είδος του παιχνιδιού που θα παίξετε. Εσείς απλώς τους καλείτε να λάβουν θέσεις για να ξεκινήσετε. Στο δικό μας παιχνίδι τα παιδιά απαντούσαν όλα μαζί για να αποφασίσουν τελικά ποια απάντηση θα κρατήσουν. Αν δεν βρουν τη σωστή απάντηση, κάντε τους κάποια άλλη.

2. Για κάθε σωστή απάντηση, κρεμάστε στο σκοινί ένα χαρτονάκι με γράμμα. Θυμηθείτε να είναι σε τυχαία σειρά.

3. Όταν τελειώσουν τα παιδιά με τις ερωτήσεις, βάλτε τα να βρουν την κρυμμένη φράση με αναγραμματισμό. Εξηγήστε τους πως η φράση οδηγεί σε κάποια κρυψώνα. Αλλάξτε τη σειρά των γραμμάτων εφόσον σας το ζητήσουν για να τα βοηθήσετε.

4. Τα παιδιά βρίσκουν τη σωστή φράση και ψάχνουν για το κρυμμένο στοιχείο. Μην τους το κάνετε και πολύ εύκολο.

5. Το στοιχείο που βρίσκουν θα τους οδηγήσει στην κρυψώνα με τα δωράκια. Το στοιχείο μπορεί να είναι απλό ή λίγο πιο δύσκολο, πχ ένας γρίφος που πρέπει να λύσουν, ένας αναγραμματισμός, ένα κρυπτόλεξο κλπ.

6. Τα παιδιά βρίσκουν την κρυψώνα με τα δωράκια.

Ελπίζω να διασκεδάσετε όσο και εμείς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *