Ένα παιχνίδι ερωτήσεων και γνώσεων όπου κερδίζουν όλοι… Εύκολο στην οργάνωση και στην εκτέλεση, με ελάχιστα υλικά και με μια έκπληξη στο τέλος! Για μικρούς και μεγάλους!
Παίξαμε αυτό το παιχνίδι ερωτήσεων στο πάρτι γενεθλίων της κόρης μου, όταν έκλεινε τα 11. Αν ωστόσο προσαρμόσουμε τις ερωτήσεις και τους γρίφους, μπορούμε να το παίξουμε με όλες τις ηλικίες.
– Διάρκεια παιχνιδιού περίπου 45-60 λεπτά: αυτό εξαρτάται
1) από τον αριθμό των γραμμάτων της κρυμμένης φράσης η οποία καθορίζει και τον αριθμό των ερωτήσεων που θα επιλέξουμε καθώς και
2) από τη δυσκολία των ερωτήσεων.
– Έχουμε στο νου να προσαρμόσουμε τις ερωτήσεις στην ηλικία των παιδιών: αν είναι πολύ εύκολες, θα βαρεθούν, αν πάλι είναι πολύ δύσκολες, θα αποθαρρυνθούν.
– Τα παιδιά παίζουν όλα μαζί, σαν μία ομάδα, χωρίς ανταγωνισμό.
– Εμείς το παίξαμε με αγόρια και κορίτσια.
– Το παιχνίδι αυτό ενδείκνυται και για εσωτερικό και για εξωτερικό χώρο.
Το παιχνίδι ερωτήσεων με λίγα λόγια
Πρόκειται για παιχνίδι ερωτήσεων, όπου στο τέλος τα παιδιά θα πρέπει να βρουν με αναγραμματισμό μια κρυμμένη φράση. Αυτή η φράση θα τους οδηγήσει σε ένα κρυμμένο από νωρίτερα στοιχείο, το οποίο με τη σειρά του θα τους οδηγήσει σε μια κρυψώνα όπου έχουμε φυλάξει τα δωράκια τους. Αυτά τα δωράκια μπορεί να είναι οτιδήποτε, από γλυκάκια μέχρι κατασκευές, ό, τι θέλουμε!
Τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους θέτουμε εμείς. Για κάθε σωστή απάντηση ανταμείβονται με ένα γράμμα της κρυμμένης μας φράσης, το οποίο το έχουμε σχεδιάσει από νωρίτερα σε χαρτονάκι ή χαρτί και το οποίο το κρεμάμε σε σκοινί ή σπάγκο. (Εναλλακτικά γράφουμε τα γράμματα σε έναν πίνακα.)
Είναι σημαντικό το χαρτόνι να κρεμαστεί με τυχαία σειρά, αλλιώς υπάρχει η περίπτωση να αποκαλυφθεί η κρυμμένη φράση πριν το τέλος του παιχνιδιού!
Αφού τελειώσουν οι ερωτήσεις και όλα τα γράμματα είναι κρεμασμένα στο σκοινί, τα παιδιά καλούνται να βρουν τη χαμένη φράση με αναγραμματισμό, η οποία, όπως είπαμε, θα τους οδηγήσει στο κρυμμένο στοιχείο και στην κρυψώνα με τα δωράκια.
Προετοιμασία
-Τι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας:
– τη δυσκολία των ερωτήσεων: να είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών, να μην είναι εύκολες αλλά ούτε πολύ δύσκολες
– την ασφάλεια (τα σημεία όπου είναι κρυμμένα το στοιχείο και τα δωράκια να είναι εύκολα προσβάσιμα από τα παιδιά)
-Τι θα πρέπει να ετοιμάσουμε:
– να επιλέξουμε τις 2 κρυψώνες (μία για το στοιχείο, μία για τα δωράκια)
– να επιλέξουμε την κρυμμένη φράση: καλό είναι να μην είναι απλώς μια λέξη, όπως πχ: τραπέζι, γιατί έτσι δε θα έχουμε τη δυνατότητα για πολλές ερωτήσεις και το παιχνίδι θα τελειώσει υπερβολικά γρήγορα. Η φράση “κάτω από το τραπέζι” (πχ) μας δίνει περισσότερες επιλογές.
– να ετοιμάσουμε χαρτονάκια με γράμματα που απαρτίζουν την κρυμμένη φράση
– να επιλέξουμε τις ερωτήσεις. Έχουμε και κάποιες εναλλακτικές για την περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν τη σωστή απάντηση.
Αριθμός ερωτήσεων = αριθμός γραμμάτων της κρυμμένης φράσης. Παράδειγμα: «κάτω από την καρυδιά» > 17 γράμματα = 17 ερωτήσεις
– τις προσκλήσεις. Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα, μπορείτε να δείτε τις δικές μας προσκλήσεις
– τα υλικά που θα χρειαστούμε
Το παιχνίδι αναλυτικά και βήμα-βήμα
1. Η πρόσκληση έχει ήδη δώσει στα παιδιά μια ένδειξη για το είδος του παιχνιδιού που θα παίξουν. Εμείς απλώς τους καλούμε να λάβουν θέσεις για να ξεκινήσουμε. Στο δικό μας παιχνίδι τα παιδιά απαντούσαν όλα μαζί για να αποφασίσουν τελικά ποια απάντηση θα κρατήσουν. Αν δεν βρουν τη σωστή απάντηση, μπορούμε να τους κάνουμε κάποια άλλη.
2. Για κάθε σωστή απάντηση, κρεμάμε στο σκοινί ένα χαρτονάκι με γράμμα. Θυμηθείτε να είναι σε τυχαία σειρά!
3. Όταν τελειώσουν τα παιδιά με τις ερωτήσεις, τους βάζουμε να ανακαλύψουν με αναγραμματισμό την κρυμμένη φράση. Ως μικρή βοήθεια μπορούμε να τους πούμε πως η φράση οδηγεί σε κάποια κρυψώνα. Αν χρειαστεί, αλλάζουμε και τη σειρά των γραμμάτων για να τα βοηθήσουμε.
4. Τα παιδιά βρίσκουν τη σωστή φράση και ψάχνουν για την κρυψώνα με το κρυμμένο στοιχείο. Ας μην τους το κάνουμε και υπερβολικά εύκολο 😉
5. Το στοιχείο που βρίσκουν θα τους οδηγήσει στην κρυψώνα με τα δωράκια. Το στοιχείο αυτό μπορεί να είναι απλώς γραμμένο σε ένα χαρτί (για μικρότερα παιδιά) ή μπορεί, για μεγαλύτερη δυσκολία, να είναι πχ ένας γρίφος που πρέπει να λύσουν, ένας αναγραμματισμός, ένα κρυπτόλεξο κλπ.
6. Τα παιδιά βρίσκουν την κρυψώνα με τα δωράκια.
Ελπίζω να διασκεδάσετε με αυτό το παιχνίδι ερωτήσεων όσο και εμείς!