γενικές συμβουλές

  • Η διάρκεια του παιχνιδιού που αναφέρεται είναι ενδεικτική και εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών, από το πλήθος των αποστολών ή ερωτήσεων, από τη δυσκολία τους και τον τόπο διεξαγωγής του. Αν θεωρείτε πως ξεφεύγει σε διάρκεια, μπορείτε να παραλείψετε κάποιο παιχνίδι ή να βοηθήσετε σε κάποια δυσκολία. Αν είναι πολλά τα παιδιά, χωρίστε τα σε αντίστοιχες ομάδες.
  • Η ηλικία που προτείνεται είναι επίσης ενδεικτική. Μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε τις ερωτήσεις ή τους γρίφους στις ηλικίες που σας ενδιαφέρουν.
  • Τα προτεινόμενα παιχνίδια-αποστολές είναι και για αγόρια και για κορίτσια. Οπότε αν η θεματολογία φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο σε αγόρια μην απογοητεύεστε, τα παιχνίδια θα καλύψουν και τα κορίτσια.
  • Μια θεματολογία που σας αρέσει αλλά που φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο σε αγόρια, ενώ εσείς έχετε καλεσμένα μόνο κορίτσια, είναι εύκολο να την προσαρμόσετε σε πιο “κοριτσίστικη” θεματολογία, πχ οι πειρατές θα μπορούσαν να είναι πειρατίνες, νεράιδες ή αμαζόνες
  • Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι συνήθως πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι. Δείτε λοιπόν τι έχετε για γα γλιτώσετε χρόνο και χρήμα. Επίσης καλό είναι να τα έχετε έτοιμα πριν από το πάρτι για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή πανικόβλητοι.
  • Τα παιχνίδια τύπου ‘’κρυμμένου θησαυρού’’ γενικά ενδείκνυνται για εξωτερικό χώρο. Μπορείτε ωστόσο να τα προσαρμόσετε και σε κλειστούς χώρους, επιλέγοντας κάποια σημεία του σπιτιού. Σε αυτήν την περίπτωση βοηθήστε τα παιδιά με κάποια ένδειξη (πχ ίδιο χρώμα στοιχείων, κλωστή…) για να μη σας αναστατώσουν το σπίτι. Επίσης καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιος επιβλέποντας για να μπορεί να καθοδηγεί τα παιδιά και να τα βοηθάει, αν δυσκολεύονται πολύ. Η δυσκολία είναι θεμιτή, γιατί αλλιώς το παιχνίδι θα ήταν βαρετό. Αν μπορείτε να βρείτε και συμμάχους – φίλους, γείτονες, κλπ – ακόμη καλύτερα: θα βοηθήσουν πολύ στην εκτέλεση του παιχνιδιού ενώ συγχρόνως θα κάνουν το παιχνίδι περισσότερο διασκεδαστικό για τα παιδιά.
  • Έχετε υπόψη σας να κρύβετε τα στοιχεία σε μέρη ασφαλή και εύκολα προσβάσιμα από τα παιδιά
  • Ενημερώστε τους γονείς των παιδιών για το είδος του πάρτι, έτσι ώστε τα παιδιά να έρθουν κατάλληλα ντυμένα καθώς μπορεί να λερωθούν
  • Μη ξοδεύετε την ενέργειά σας στην παρασκευή πολύπλοκων εδεσμάτων, τα παιδιά δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Επίσης δεν είναι απαραίτητο –τουλάχιστον για τα μεγαλύτερα παιδιά- να καλέσετε και τους γονείς. Έτσι θα μπορέσετε να διαθέσετε περισσότερο χρόνο στα παιδιά.